Bishop Vanity on Uudenmaan Upein, Global Withdrawl ylivoimainen Helsinki-Ajossa

Bishop Vanity & Santtu Raitala olivat Uudenmaan Upein (kuva: Roope Kiviranta).

Tero Pohjolaisen valmentama Bishop Vanity vei 15 000 euron ykkösen Uudenmaan Upein -finaalissa. Christer Sandholm on voittajan kasvattaja ja omistaja. Matias Salon valmentama Global Withdrawl valloitti Helsinki-Ajon ja sai kutsun Finlandia-Ajoon.

Santtu Raitala ajoi Bishop Vanityn ykkösradalta johtopaikalle Uudenmaan Upeimmassa. Kärkivaljakko sai vetää rauhallista vauhtia, kierros jäi taakse 18,9-vauhdilla. Raitala kiihdytti vauhtia päätöskierroksella, ja Bishop Vanity porhalsi ylivoimaiseen voittoon ajalla 16,5/2120m. Manta seurasi johtavan takaa kakkoseksi. Bid On Princess kiri kolmanneksi. Suosikkeihin kuulunut Khopesh joutui jäämään pois.

- Khopeshin poisjäänti ei muuttanut suunnitelmia, keulasta oli tarkoitus ajaa. Mutta poisjäänti varmaan muutti lähdön rakennetta, ja saimme ajaa rauhallista vauhtia. Bishop Vanity irtosi lopussa tosi helposti loppusuoralla. Se on iso ja vahva hevonen ja varmaan kehittyy vielä, neljä voittoa ajanut Raitala sanoi.

Global Withdrawl täräytti ihan omaa vauhtiaan johtopaikalle. Santtu Raitala ajoi avauspuolikkaan 10,3-tempoa ja kierroksen 12,1-kyytiä. Hierro Boko lähti neljännestä ulkoa kiriin 750 metriä ennen maalia. Keulahevonen veti kovaa, eikä Hierro Boko pystynyt kärkitiloille. Global Withdrawl irtosi vakuuttavasti ykköseksi ajalla 11,7a/1620m. Tallikaveri Com Milton seurasi voittajaa, mutta laukkasi loppukaarteessa. Kolmantena sisällä ravannut Hazelhen Hermes eteni hienosti kakkoseksi.

- Ajatus oli, ettei tänään passailla, vaan ajetaan eteenpäin. Tähän asti on useampia lähtöjä ajettu selästä. Nyt tiedetään ainakin yksi kilpailu, mihin tähdätään, kiitokset Finlandia-kutsusta. Vaikea sanoa, onko Global Withdrawl parempi kuin viime vuonna, silloin jäimme niukasti kolmanneksi Finlandiassa, Matias Salo kertoi.

Tammadivisioonalla aloitettiin hienotasoinen Toto75-kierros. Pekka Korpi ajoi Magic Madonnan keulaan ja piti johtopaikan, vaikka Al’s Boozy Suzy kävi kyselemässä keuloja. Se painui lopulta johtohevosen taakse. Hannu Torvisen ajama EL Indeed nousi ensimmäisellä takasuoralla toisen jonon vetäjäksi. Al’s Boozy Suzy nousi eteen ja tarjosi selän EL Indeedille. Maalisuoralla Al’s Boozy Suzy ja EL Indeed kävivät voittotaiston. Elina Laakkosen EL Indeed oli vahvempi ja voitti ajalla 13,6a/2120m.

- Jouduin ensimmäisellä takasuoralla kääntämään EL Indeedin toiselle radalle, mutta onneksi saimme Rikun (Al’s Boozy Suzy/Salminen) eteen. Loppukaarteessa Indeed meni hyvällä tyylillä ja oli maalisuoralla tosi hyväntuntuinen, Hannu Torvinen sanoi.

Teuvo Nikulaisen Leijan Liito voitti maanantaina Mikkelissä ja jatkoi voittotahdissa Pronssidivisioonassa (75-2). Antti Teivainen karautti Leijan Liidon kärkeen, mutta luopui keulapaikasta, kun suosikki Siirin Veeti tuli rinnalle. Loppukaarteessa Briljantti Buugi eteni vahvasti ja oli menossa keulaan, mutta laukka pilasi menestyshaaveet. Leijan Liito sai kiritilaa ja rynnisti helposti ykköseksi. Tatuari joutui hidastamaan Briljantti Buugien laukatessa. mutta ehti vielä kiriä kakkoseksi. Siirin Veeti taipui.

- Leijan Liito oli tosi hyväntuntuinen hevonen ja voitti helposti. Valmentaja lämmitti hevosen itse, mutta antoi tarkat ja hyvät ohjeet, miten ajetaan. Matka oli pitkä ja selkäjuoksu tarjottiin. Loppusuoralla ei tarvinnut vedellä mistään naruista, Teivainen sanoi.

Tammatähti oli KK-24-sarjan lähtö (75-3). Santtu Raitala ajoi N.P. Liitotähden keulaan jo alkumatkalla. 21,4-vauhtisen avauspuolikkaan jälkeen Raitala sai ajaa rauhallista tempoa. Zähikäinen nousi rinnalle, mutta se antautui maalisuoralla. Kimmo Taipaleen N.P. Liitotähti paineli keulasta ykköseksi ajalla 26,9a/2120m. Suvelan Unelma eteni johtavan takaa kakkoseksi. Tauolta palannut Disain kiri kolmanneksi.

- N.P. Liitotähti ei lähtenyt niin kovaa kuin yleensä, se kävi vähän kuumana viivästyksien vuoksi. Kun keulaan päästiin, niin toiveet nousivat. Tänään on huippuolosuhteet, eikä vauhti tuntunut kovalta. Liitotähti tuli hyvällä tyylillä maaliin, Raitala kertoi.

Päivän menestyjät Teuvo Nikulainen ja Santtu Raitala juhlivat voittoa Haastajadivisioonassa, joka oli 75-vitonen. Raitala ajoi La Couraboun keulaan, ja suosikki Jarel Boko jäi toisen jonon vetäjäksi. Nikulaisen valmentama La Courabou veti maaliin saakka ja voitti ajalla 15,0a/2620m. Jarel Boko tsemppasi hyvin kakkoseksi.

- Varsinkin Vermosta saada kaksi voittoa on kova juttu. La Courabou paransi paljon otteitaan jo viime kesänä. Nyt saimme taas ottaa kenkiä pois ja tulosta tulee, Nikulainen kertoi.

Kylmäveristen Kultadivisioona (75-6) oli myös KK-24-sarjan lähtö. H.V. Tuuri tykitti kasiradalta keulaan. Juha Utala ajoi Morisonin johtohevosen rinnalle 1400 metriä ennen maalia. Siru Juutisen Morison oli selvästi vahvin maalisuoralla ja ravasi vuoden viidennen voiton ajalla 24,2a/2120m. H.V. Tuuri oli tauolta hyvä kakkonen. Veeran Poika kiri kolmanneksi.

- Morison ei pistä pahakseen, vaikka se juoksee johtohevosen rinnalla. Joskus tuntuu, että ylisanat loppuvat Morisonin kohdalla. Se saa lisää nopeutta vielä, kun kaikki hokit otetaan pois, Utala sanoi.

Ennen 75-kohteita ajettiin neljä hienoa lähtöä. Harri Koivusen valmentama John Hoss kiri kolmannesta ulkoa avauslähdön voittoon Olli Koivusen ajamana. Leopold juoksi johtohevosen rinnalla ja tarjosi tiukan vastuksen.

Kylmäveristen mailin ryhmässä paineltiin kovaa. Wilman Piika juoksi johtopaikalla ja veti avauspuolikkaan 20,9. Terho Rautiainen tarjosi Metsärinteen Voimalle tarkan juoksun johtohevosen takana. Se kannatti, Metsärinteen Voima pinkaisi voittoon ajalla 24,6a/1620m, tamma on uusi valiojuoksija. Wilman Piika oli urhea kakkonen.

Kolmivuotiaiden Nuorten sarja oli kolmoslähtö. Antti Teivaisen kasvattama, omistama, valmentama ja ajama Lil Runner kiri kolmannesta ulkoa 7000 euron voittoon ajalla 16,1a/2120m. Ykkönen oli oriin ensimmäinen. Wik’s Noe Nee Pee oli johtopaikalta hyvä kakkonen. Arctic Emerald nousi laukan jälkeen kolmanneksi.

Winter Monté Meeting -finaali oli neloslähtö. Liisa Nummi taituroi Unelmakon sisäratoja pitkin voittoon. 4000 euron ykkönen tuli ajalla 17,0/2140m. Maija Forsin ohjastama Rullebackens Gösta kiri kakkoseksi. Like Jerry Cotton nousi laukan jälkeen kolmanneksi.