Huippuraviurheilua

Suomen pääravirata

Suomen pääravirata

Espoon Leppävaarassa sijaitseva Vermo on Suomen pääravirata, jossa ravataan n. 40 keskiviikkona vuodessa ja toisinaan myös viikonloppuisin. Olemme koonneet oheen lyhyen johdatuksen raviurheilun kiehtovaan maailmaan, jotta ensi kertaa raveihin tulevan olisi helpompi päästä jyvälle ravitapahtumasta.

Urheilijoita eli ravihevosia kaviourilla nähdään vuosittain noin kahdeksan tuhatta. Lisäksi kaikkien kilpailijoiden taustalla on monia muita tärkeitä henkilöitä. Ohjastajat, valmentajat ja hoitajat tekevät kaikkensa, jotta hevonen voisi hyvin ja yltäisi parhaimpaan suoritukseensa. Ravihevosia huolletaan kuin muitakin huippu-urheilijoita. Hevosen hyvinvointi ja sen edistäminen ovat raviurheilun keskeisimpiä arvoja.

Rata

Vermon rata eli kavioura on remontoitu vuonna 2020. Remontin yhteydessä radan pohjakerrokset uusittiin ja kaarteet kaltevoitettiin takaisin alkuperäiseen 15 % kallistukseen. Rata on ympärysmitaltaan 1000 metriä pitkä.

Rataprofiili

  • radan pituus 1000 m
  • leveys 24 m, lähtöalueilla 26 m
  • merkitty loppusuoran pituus 200 m
  • suorien absoluuttiset pituudet 175 m, mitan molemmissa päissä kaarreklotoidit
  • kaarresäteet 85 m
  • kaarrekallistukset 15 %

Rataennätykset

Lämminveriset
Cokstile 09,6a/1620 m (1.5.2022)

Kylmäveriset
Hullumies 20,1a/1609 m (3.9.2016)

Hevoset

Raveissa kilpailee omissa lähdöissään kaksi rotua: kylmäveriset ja lämminveriset. Molemmat rodut on jalostettu ravureiksi ja ravi on niiden luonnollinen tapa edetä. Hevoset kilpailevat useimmiten vain yhdessä lähdössä kilpailupäivänä.

Ohjastajat ja valmentajat

Hevosia ajavat sekä amatööriohjastajat että ammattilaiset. Käsiohjelmasta löydät kunkin hevosen ohjastajan nimen sekä hänen ajovärinsä eli ajopuseron ja kypärän värit, näin valjakon tunnistaminen kauempaakin katsomosta helpottuu.

Vermossa ohjastavat kuuluvat Suomen kuskieliittiin ja ovat arvostettuja ammattilaisia Euroopassa. Samoin suomalaisia valmentajia ja hevosten hoitajia arvostetaan ympäri maailman ja muualle asettuneet kuuluvatkin kyseisten maiden huippunimiin.

Ravikilpailut

Kilpailupäivänä on yleensä 9-13 lähtöä. Kaikissa lähdössä kilpaillaan paitsi voitosta ja kunniasta, myös rahapalkinnoista. Lähdöissä jaettavat palkinnot näkyvät kunkin lähdön otsakkeen alla.

Samasta otsakkeesta eli sarjamäärityksestä näkee, millaisille ja minkä tasoisille hevosille lähtö on tarkoitettu. Lähtö, johon hevonen osallistuu, määräytyy pääasiassa sen kilpailu-urallaan voittamien rahojen eli voittosumman perusteella. Hevoset voidaan jakaa lähtöihin myös iän, sukupuolen tai ennätyksen mukaan. Lähtöön ilmoitetut ja hyväksytyt hevoset arvotaan lähtöradoilleen.

Kilpailuissa juostavat matkat ovat yleensä 1609, 2100, 2600 tai 3100 metriä. Hevoset juoksevat rataa vastapäivään ja lähtevät 2100 sekä 3100 metrin matkoille etusuoralta ja 1609 sekä 2600 metrin matkoille takasuoralta.

Lähtö tapahtuu joko lähtöauton siivekkeiden takaa (auto- eli ryhmälähtö) tai tasoitusajona (volttilähtö), jossa hevoset pyörivät lähtöpaikalla ympyrää ja lähtevät liikkeelle lähtökomennoilla: valmis, yksi, kaksi, aja!

Lähtövärit ja -numerot

Lähtöjen välillä radalla verryttelee usean lähdön hevosia yhtä aikaa. Jotta yleisö erottaisi radalla juoksevat hevoset toisistaan, kiinnitetään hevosten valjaisiin numerokyltit eli voilokit. Kyltistä näet hevosen numeron ja kyltin väristä erotat missä lähdössä kukin valjakko juoksee (esim. keltainen on lähdön 1 hevonen, sininen lähdön 2 jne.). Lähtöjen värit löydät käsiohjelmasta lähdön numeron alta.

Lähtöjen hevoset esitellään yleisölle n. 5 minuuttia ennen kilpailun starttia. Esittelyn jälkeen radalla saa juosta enää vain kyseiseen lähtöön osallistuvat hevoset.

Ravi- eli totopelit

Raviradalla toto-pelien kuponkipelaaminen vaatii ennakkoon tunnistautumisen ja henkilöllisyyden varmistamisen.

Raveissa on useita erilaisia pelimuotoja, joita voivat pelata kaikki 18 vuotta täyttäneet. Vermon raveissa Veikkauksen ykköstuote on keskiviikkoisin järjestettävä Toto65-peli, jossa tulee tietää kuuden perättäisen lähdön voittaja (normaalisti lähdöt 4-9). Peli tehdään Toto65-kupongille.

Lauantaisin ajettavissa raveissa pääpelinä on Toto75, jossa tulee tietää seitsemän peräkkäisen lähdön voittaja (normaalisti lähdöt 5-11).

Toto4-peli laaditaan Toto4-kupongille ja pelin kohdelähdöt ovat keskiviikkoisin lähdöt 6-9. Kaikkiin em. peleihin voit osallistua myös Salama-pikapelikupongilla. Valitse vain pelimuoto ja haluamasi pelin hinta. Älykäs järjestelmä valitsee hevoset puolestasi.

Toto-kupongilla voit pelata jokaiseen lähtöön Voittajaa, Sijaa ja Kaksaria sekä erikseen merkittyihin lähtöihin Troikkaa ja Päivän Duoa. Yksinkertaisempia pelimuotoja voit ostaa myös suullisesti totokassalta. Ilmoita totomyyjälle pelimuoto, hevosen/hevosten numero ja pelipanoksesi suuruus.