Finlandia-lauantai: Ava di Alessia Arvid Åvallin TammaDerbyn sankaritar

Ava di Alessia loimitettiin TammaDerbyn yllätysvoittajana (kuva: Roope Kiviranta).

Hannu-Pekka Korven valmentama ja osaomistama Ava di Alessia ravasi 24 000 euron voiton Finlandia-lauantain pääkilpailussa Arvid Åvallin TammaDerbyssä. Fire Circle Stable on kasvattaja ja osaomistaja. Pirjo Miettusen Endless Story oli paras tammojen Espoon Palkinnossa.

Marier Mili pyyhälsi kärkeen TammaDerbyssä, mutta laukkasi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä. Rivercapes Frozen ja Kiikku’s Nea juoksivat sen jälkeen kärkiparina. Ari Moilanen käänsi Ava di Alessian neljännestä ulkoa kiriin. Se tavoitti keulaan edenneen Truthisouttheren vähän ennen maalia ja meni ykköseksi ajalla 12,7a/2120, joka sivuaa kilpailuennätystä. Truhtisoutthere oli vahva kakkonen. Mathilde Halm kiri hyvin kolmanneksi.

- Jo karsintalähdössä Ava di Alessia tuntui paremmalta mitä kauden aloituksessa. Saimme finaalissa mennä selissä aina loppusuoran alkuun. Uskoin, että pystymme ainakin lyömään edessä olevat hevoset. Tamma oli oikein hyvä. Ajoin tällä jo 3-vuotiaana, ja se oli silloin jo lupaava, Ari Moilanen sanoi.

- Tämä oli kauden päätähtäin. Mietittiin jo sitäkin, että tamma astutetaan, jos tulosta ei tule. Ava di Alessia kuuluu varmasti tammojen Top3:een ikäluokassaan, Hannu-Pekka Korpi totesi.

Toto75-kierros alkoi avoimella ryhmällä. Christa Packalénin valmentama Jason’s Camden singahti keulaan. Hannu Torvinen ajoi avauspuolikkaan 09,5-kyytiä. Jason’s Camden jätti muut loppusuoralla ja voitti ylivoimaisesti ajalla 10,1a/1620. Ruunan ennätys parani yhdeksällä kymmenyksellä. Hierro Boko kiri takaa kakkoseksi. Corazon Combo tsemppasi johtavan rinnalta kolmanneksi.

- Jason’s Camden oli jo Seinäjoella tosi hyväntuntuinen. Tänään se yllätti kovalla lähtönopeudella. Tämän päivän esitys oli sellainen, että olisimme voineet juosta viikonloppuna jossain toisessakin lähdössä, Hannu Torvinen kertoi.

Nelivuotiaiden tammojen lähtö oli 75-kakkonen. Olli Koivunen karautti Lady Marinetin johtopaikalle. Toinen suosikeista Julie Sensation eteni johtavan rinnalle kierros jäljellä. Lady Marinet pinkoi ykköseksi kovalla volttiajalla 14,4/2120. Julie Sensation juoksi takamatkalta hienon tuloksen 13,8/2140.

- Lady Marinetin emä oli myös meillä valmennuksessa, Stone Capes Nanet oli kanssa lahjakas tamma. Lady Marinet on kehittynyt paljon. Vedin viimeisellä sadalla metrillä vetolaput alas, ja tamma lähti kovaa etenemään, Olli Koivunen sanoi.

Mika Mäkelän valmentama ja osaomistama Elan oli vahvin Karanor Teräsmiesliigassa. Suvionni paineli keulaan 1700 metriä ennen maalia. Antti Teivainen käänsi Elanin kiriin viidennestä ulkoa. Elan sai otteen hyvässä ajoin ja porhalsi voittoon ajalla 26,5/3160. Suvionni tsemppasi hyvin kakkoseksi.

- Elan näytti matkalla hyvältä ja normaalilta. Sillä oli paljon ohitettavia, ja toivottiin selkäjuoksua. Sellaisen se sai. Tuntuu hyvältä voittaa Finlandia-päivänä, osaomistaja Riikka Savolainen kertoi.

Ossi Nurmosen valmentama I.P. Ruuti lähti suosikkina Nousija- vs. Haastajadivisioonaan. Iikka Nurmonen ajoi Fransin pojan johtohevosen rinnalle. I.P. Ruuti puristi keulaan jo loppusuoran alussa ja meni voittoon ajalla 27,3/2120. Riksun Kingi seurasi I.P. Ruutia ja antoi kovan vastuksen.

”Esa (Lorvikatari/Holopainen) halusi ajaa keulasta, tyydyin paikkaan sen rinnalla. I.P. Ruuti meni hyvällä tyylillä koko matkan. Loppusuoralla oli tiukkaa, mutta Ruuti voitti ja meni hienon voittotuloksen, Iikka Nurmonen totesi.

Tammojen Espoon Palkinto oli iltapäivän toinen suurkilpailu. Voitto meni Kaustiselle hienon Endless Storyn toimesta. Over My Shoulder pinkaisi kärkeen ja piti paikkansa, vaikka An-Dorra kävi kyselemässä keuloja. Santtu Raitala käänsi Endless Storyn kolmannelle radalle, ja valjakko eteni johtavan rinnalle. Pirjo Miettusen Endless Story oli lopussa ylivoimainen ja vei 12 000 euroa ajalla 12,9a/2120. EL Indeed kiri takaa kakkoseksi. Over My Shoulder kesti kolmanneksi.

- Koettiin tehdä muutoksia, jotka auttaisivat vielä menemistä. Etukengät otettiin pois ja vetolaput olivat erilaiset mitä aiemmin. Kun vauhti hiljeni, niin ajoin eteenpäin. Halusin ajaa juuri siinä kohdassa, koska muuten EL Indeed olisi tullut takaa ohitse. Maisa (Endless Story) paineli loppusuoralla muilta karkuun, Santtu Raitala iloitsi.

Hannu Korven Demir K.M.E. otti toisen peräkkäisen voiton 75-kuutosessa. Black Revenge kiirehti keulaan. Demir K.M.E. eteni aikaisin johtavan rinnalle. Talli Unelmavävyjen omistama Demir K.M.E. oli selvästi vahvin ja porskutti ykköseksi ajalla 13,6a/2120. Vincent C.D. kiri takaa kakkoseksi. Black Revenge kesti kolmanneksi.

- Demir on ollut treeneissä oikein hyvä, se on mennyt yhdessä Hierro Bokon kanssa tasapäin. Tänään jäivät vielä vetolaput vetämättä, joten vaihteita jäi, Hannu Korpi kertoi.

Onnenhuuma ja Alina Lehti olivat lauantain ensimmäiset voittajat. Valjakko johti lähtöä koko ajan ja voitti ajalla 30,2/2120.

Kolmivuotiaiden Tammasarjassa nähtiin monta tulevaisuuden lupausta. Ilkka Korpi ajoi Ginzan johtopaikalle. Pekka Korven valmentama Fabulous Woodin tytär piti paikkansa ja voitti ajalla 16,4/2120. Dramaqueen Garden juoksi johtavan takana. Se pääsi nousemaan myöhään kiriin ja haastoi voittajan hyvin.

Markus Dahlströmin Zähikäinen teki väkevän juoksun 5-6-vuotiaiden Tammasarjassa. Tuli-Vieskerin tytär rymisteli johtavan rinnalta ykköseksi ajalla 26,3/2140. Landen Iita nousi laukan jälkeen vahvasti kakkoseksi.

Pekka Korven talliin meni toinen voitto neloslähdössä. Dollar Combo piti paalulta lähteneenä johtopaikkaa maaliin saakka. Voittotulos oli hyvä 16,0/2120. Zingaling nousi kakkoseksi, ja Quadriofoglio toi Korvella myös kolmossijan.