Kiikku’s Nea, Truthisoutthere ja Rivercapes Frozen voittivat Arvid Åvallin TammaDerbyn karsinnat

Keskiviikkona ajettiin kolme Arvid Åvallin TammaDerbyn karsintaa. Susanna Packalénin kasvattama Kiikku’s Nea, Nina Savolaisen Truthisoutthere ja Juho Ihamuotilan Rivercapes Frozen olivat voittajat. Finaali juostaan Finlandia-viikonlopun lauantaina.

Arvid Åvallin TammaDerbyn ensimmäinen karsinta aloitti Toto65-pelin. Alussa mentiin kovaa, kun Dodii prässäsi keulaan, avauspuolikas juostiin 11,0. Christa Packalénin valmentama Kiikku’s Nea lähti kiriin kolmannesta ulkoa ja eteni ykköseksi ajalla 13,5a/2120m, Halley Wania oli toisesta ulkoa hyvä kakkonen. Artful Funny oli alussa mukana kovassa avauksessa. Se kiri kolmanneksi. Dodii oli neljäs ja sai myös finaalipaikan.

- Eka tonni oli reipas, kiire ei ollut lähteä kiriin. Kiikku’s Nea on tosi hienossa kunnossa. Se oli paineissaan vielä vikakurvissa. Maalisuoralla oli hyvin voimia, Hannu Torvinen kertoi.

Kari Savolaisen valmentama Truthisoutthere voitti toisen TammaDerbyn karsinnan. Suosikki Marier Mili viiletti keulassa reipasta vauhtia, kierros paineltiin 13,7. Tommi Kylliäinen käänsi Truthisoutthere-tamman kiriin kolmannesta ulkoa ja voitto tuli ajalla 13,5a/2120m. Marier Mili piti kakkoseksi. Uptown Kemp ja Wildrose Sala kirivät takaa finaalisijoille kolme ja neljä.

- Olen koko ajan sanonut, että Truthisoutthere on hyvä hevonen, mutta yllätys oli, että sillä oli tänään paras päivä. Treenikelit ovat olleet huonot, Kari Savolainen sanoi.

Heikki Mikkosen Rivercapes Frozen oli suosikki kolmannessa TammaDerbyn karsinnassa ja luottamuksen arvoinen. Mikkonen ajoi Nuncion tyttären keulaan. Rauhallisen avauskierroksen jälkeen vauhti kiihtyi. Rivercapes Frozen porhalsi voittoon ajalla 14,5a/2120m. Dorea Frido kiersi rinnalle ja tarjosi hyvän vastuksen. Ava di Alessia ja Mathilde Halm nousivat sijoille kolme ja neljä.

- Saatiin ajaa alkumatka yllättävän hiljaa. Eka tuhannen jälkeen uskoin, että meillä on hyvät mahdollisuudet, mutta Hannun (Dorea Frido/Torvinen) tamma antoi hyvän vastuksen. Kun pärjättiin karsinnassa, niin saamme hyvän lähtöradan finaaliin, Heikki Mikkonen kertoi.

Ravikuningatar Suven Sametti palasi kilpailutauolta väkevässä kunnossa. Santtu Raitala oli rattailla, kun Tapio Perttunen oli ajokiellossa. Disain piti kärkipaikan, ja Suven Sametti ravasi sen rinnalla. Suven Sametti kesti vaativan juoksupaikan ja pinnisti ykköseksi ajalla 26,4a/2620m. Mieletön Melinda nousi rinnalle ja jäi niukasti kakkoseksi.

- Tosi hienolta tuntui ajaa Suven Sametilla. Tämä on ammatin hienoja puolia, kun Tapsa (Perttunen) pyysi ajamaan. Jouko (Disain/Tarvainen) olisi halunnut antaa minulle johtopaikan, mutta Disain oli asiasta eri mieltä, Santtu Raitala sanoi.

Derby-sarja oli 65-vitonen. Tommi Kylliäinen ajoi paalulta startanneen Perfecton keulaan. Matias Salon valmentama RC Royaltyn poika piti paikkansa maaliin saakka ja voitti ajalla 17,2/2620m. John Hoss kiri terhakkaasti kakkoseksi. Leopold seurasi kolmanneksi.

- Perfecto teki hyvän esityksen. Se lähti voltista hyvin, ja saimme säädellä keulassa vauhtia. Kun John Hoss lähti hyökkäykseen, niin Perfecto kiihdytti myös vauhtia, kaksoisvoittaja Kylliäinen sanoi.

Isokenkä oli 65-pelin päätöskohde. Matias Salon Com Milton kiri neljännestä ulkoa väkevästi ykköseksi Santtu Raitalan ajamana. Com Miltonin edellinen voitto oli vuodelta 2021. Henna Halmeen Condor Bar aloitti Suomessa. Se kiri porukan perältä vahvasti kakkoseksi.

- Com Milton on tehnyt vahvoja kirejä, se nosti odotuksiamme jo ennakkoon. Juoksu meni hyvin. Tämä on mainio urheilija, Raitala sanoi.

Ilta käynnistyi Amatööriohjastajien PM-kilpailun ensimmäisellä osalähdöllä. Tanskan Mathias Jensen tarjosi Väreen perheen Dixie Halmille tarkan juoksun johtavan takana ja toisessa parissa ulkona. Dixie Halm eteni maalisuoralla ykköseksi ajalla 16,6a/2120m. Suosikki Norjan Glenn Krämer Stenbergin ajama Barkov Evo oli johtavan rinnalta vahva kakkonen. Ruotsin Peter Arnqvistin ohjastama Ditchback Domino johti ja kesti kolmanneksi. Toni Ripatin Jinx oli paras suomalainen ja sijoittui kuudenneksi.

Norjalaiskuski Benedicte Björnstad voitti toisen PM-osalähdön. Hän ajoi Utamaro Kempin ensin kolmannesta ulkoa toiseen pariin ulos. Hannu Korven valmennettava lähti lopulliseen iskuun päätöspuolikkaan alkaessa. Utamaro Kemp eteni voittoon ajalla 16,6a/2120m. Ruotsin Peter Arnqvistin ajama Sublime Soa kiri takaa kakkoseksi. Ruotsalaiskuskille meni myös kolmossija. Alf Nordemon ajama Zacapa U.S. nousi kolmanneksi. Toni Ripatti oli jälleen paras suomalainen. Hän ajoi Too Smooth For Youn keulasta neljänneksi.

PM-kisan toinen kilpailupäivä ajetaan Lahdessa torstaina. Peter Arnqvist johtaa kisaa 21 pisteellä ennen Mathias Jenseniä ja Benedicte Björnstadia. Toni Ripatti on viidentenä.

Kakkoslähtö oli suomenhevosten ryhmä. Voitto meni Rovaniemelle. Sami Saarelan valmentama ja Jarmo Saarelan ajama Sohvin Voitto kiri ykköseksi. Turhaa reissua ei tehty Vermoon.

Niko Niinikosken 3-vuotias jenkkiori King Cantab teki vahvan juoksun aloittelijoiden ryhmässä. Olli Koivunen joutui ajamaan alkumatkan kovaa, jotta keulapaikka heltisi. King Cantab kesti kaiken ja voitti varmasti ajalla 16,0a/2120m. Ginza kiri takaa kakkoseksi.

Päätöslähtönä ajettiin Nousijadivisioonakarsinta. Pirttilän Sampo paineli takarivistä keulaan toisella puolikkaalla, mutta laukka tuli loppukaarteessa. Torpeedo peri keulapaikan, mutta se laukkasi loppusuoralla. Ari Moilasen ajama ja Pasi Teinin valmentama Vikken Eemeli eteni ykköseksi ja piti hyvin hyökänneen Nevan Hurmurin takana.

Arvid Åvallin TammaDerbyn finaali 4.5. - ratajärjestys

1 Rivercapes Frozen
2 Kiikku's Nea
3 Truthisoutthere
4 Halley Wania
5 Marier Mili
6 Uptown Kemp
7 Dodii
8 Mathilde Halm
9 Dorea Frido
10 Artful Funny
11 Ava Di Alessia

12 Wildrose Sala