Tämä joukko huippuhevosia tavoittelee lämminveristen Suomen mestaruutta

Atupem (kuva: Maisa Hyttinen).

1 Atupem – Antti Teivainen

Kasvattaja: Artun Talli
Omistaja: Artun Talli
Valmentaja: Antero Tupamäki

Hoitaja: Pia Kauppinen

Atupem aloitti uransa voitolla toukokuussa 3-vuotiaana Tuomas Korvenojan valmennuksesta. 4-vuotiskausi alkoi viidellä voitolla Antero Tupamäen valmennuksesta. Derby-karsinnassa ori sijoittui neljänneksi.

Atupem juoksi 5-vuotiaana 8 voittoa. Klass I:n voitto toi paikan Elitloppet-viikonlopun finaaliin, jossa tuli kakkossija. Isla-ajosta napsahti suurin ykkönen, 15 000 euroa.

Kuusivuotiskausi oli huikea, 12 starttia totosijoin 8-2-1, voittosumma 180 609 euroa. Seinäjoki Racessa Atupem jätti taakseen Ruotsin ja Italian hevoset. Suur-Hollolasta tuli kolmossija, SM-kisasta kakkonen, Next Direction voitti.

Atupem voitti Suomen mestaruuden 2022, Grainfield Aiden ja Next Direction veivät muut mitalisijat.

Tänä vuonna Atupem otti Suur-Hollolassa kakkosen, Main Stage voitti. Antti Teivainen on voittanut SM:n kolme kertaa, 1988 Speedy Butch, 1999 Powder Arsenal, 2004 E.V. Cedar.


Corazon Combo (kuva: Maisa Hyttinen).

2 Corazon Combo – Pekka Korpi

Kasvattaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy
Omistaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy
Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Tuulia Ahjoniemi

Corazon Combo aloitti 2-vuotiaana jykevästi, 7 starttia ja 7 voittoa, mukana Kasvattajakruunun ja SHKL Hevosenomistajapokaalin ykköset.

3-vuotiaana ori oli toinen täyden matkan E3:ssa Eskilstunassa ja kolmas lyhyen matkan E3:ssa Örebrossa. Corazon Combo voitti Kriteriumin karsinnan ja finaalin.

4-vuotiaana Corozon Combo oli kakkonen Kuopio Stakesissa ja Derbyssä, jonka voitti Crepe Match. Tämän vuoden suurin palkinto on Suurmestaruusajon nelossijasta.

Pekka Korpi kuuluu niin valmentajana kuin ohjastajana SM-kisan suurmenestyjiin, Damokles 1973 oli hänen ensimmäinen voittajansa, sen jälkeen 1978 Viking Way, 1983 Guiding Star, 1987 Black Laukko, 1992 Hawk Laukko, 2009 Photon, 2021 American Hero.


Velvet Gold (kuva: Maisa Hyttinen).

3 Velvet Gold – Iikka Nurmonen

Kasvattaja: Esa & Markus Eskelinen & Robert Perovuo
Omistaja: Esa & Markus Eskelinen & Robert Perovuo
Valmentaja: Iikka Nurmonen

Hoitaja: Jenni Tuokko

Velvet Gold kilpaili 3- ja 4-vuotiaana Timo Nurmoksen valmennuksesta. Ura alkoi kakkosella 3-vuotiskauden heinäkuussa Bollnäsissä, ensimmäinen voitto tuli toisesta startista Solvallasta heinäkuun lopulla. Kriteriumin finaalissa tamma sijoittui seitsemänneksi.

4-vuotiskausi oli upea, kakkossijat Derbystä ja Villinmiehen Tammakilvasta nostivat kauden tienestit 121 223 euroon. 5-vuotiskauden alkupuolella tamma siirtyi Iikka Nurmosen valmennukseen ja jatkoi etenemistä kohti valtakunnan terävintä kärkeä. Kasvattajakruunun ja Tammavaltikan voitot olivat suurimmat menestykset. Tänä vuonna Velvet Gold sijoittui Suur-Hollolassa neljänneksi.

Iikka Nurmonen tietää, miten SM voitetaan. Hän on ajanut 4 kultamitalia, 2013-14 Surprise Lord, 2019-20 Next Direction.


BWT Gazeau (kuva: Maisa Hyttinen).

4 BWT Gazeau – Hannu Torvinen

Kasvattaja: Hagalund Trotters Oy
Omistaja: Gazeau Stable
Valmentaja: Hannu-Pekka Korpi

Hoitaja: Karin Vahesalu

BWT Gazeau aloitti kilpailemisen Giuseppe Pistonen valmennuksesta 2-vuotiaana lokakuussa Bodenissa ja nappasi kolmossijan.

Uran avausvoitto oli tosiasia 4-vuotiskauden helmikuussa Solvallasta Katja Melkon valmennuksesta, Mika Forss ohjasti. Kevään jälkeen ruuna siirtyi Hannu-Pekka Korven valmennukseen. Ari Moilanen ajoi sen voittoon Derby-karsinnassa ja Antti Teivainen nelossijalle finaalissa.

BWT Gazeau jatkoi viime vuonna vahvaa menoa. Suur-Hollola-viikonlopun lauantaina se voitti Pronssifinaalin ja oli sunnuntain 5-vuotislähdössä kolmas, edellä Velvet Gold ja Kyle Web. BWT Gazeau viimeisteli SM-kunnon Killerin Kuninkuusravien Kultadivisioonassa nelossijalla.

Hannu Torvinen ajoi Ranch Kellyn Suomen mestariksi 2018.


Main Stage (kuva: Maisa Hyttinen).

5 Main Stage – Santtu Raitala

Kasvattaja: Sipilän Tila
Omistaja: Backstage Stable
Valmentaja: Antti Ojanperä

Hoitaja: Linda Marttinen

Main Stage juoksi ensimmäisen starttinsa 3-vuotiaana toukokuussa ja sijoittui valmentajansa Jukka-Pekka Kauhasen ajamana kolmanneksi Kajaanissa. Ensimmäinen ykkönen tuli Jyväskylästä kesäkuussa. Kriteriumin karsinnassa Main Stage jäi laukanneena viidenneksi.

4-vuotiskausi alkoi Antti Ojanperän valmennuksesta. Santtu Raitala ohjasti Derby-karsinnassa voiton. Finaalissa ori laukkasi. 5-vuotiskausi alkoi voitoilla, joista toinen oli Etain Royal Stayer kymppitonnin ykkösellä. Kaikkiaan 2021 voittoja tuli kuusi. 6-vuotiskausi oli myös hieno, suurin palkinto 18 000 euroa napsahti St. Legerin kakkossijasta.

Vuoden 2023 alkupuolella Main Stage kilpaili Ranskassa ja ravasi siellä kaksi palkintosijaa. Marraskuussa ori ravasi nelossijan St. Legerissä. Tämä vuoden heinäkuussa tärähti. Main Stage voitti Suur-Hollolan ja jätti Atupemin ja Crepe Matchin taakseen.

Santtu Raitala voitti SM:n vuonna 2022 Atupemilla.


Kyle Web (kuva: Maisa Hyttinen).

6 Kyle Web – Henri Bollström

Kasvattaja: West Breeding Oy
Omistaja: Kaitsun Kaiffarit -talli
Valmentaja: Timo Korvenheimo

Hoitaja: Annika Luukkainen

Kyle Web aloitti kilpailemisen 2-vuotiaana. Yhden laukkastartin jälkeen se otti kolmossijan Vermossa. 3-vuotiskausi alkoi voitolla Lahdessa. Kriteriumin karsinnassa ruuna sijoittui neljänneksi. Derby-karsinnassa sijoitus oli kuudes. 4-vuotiskauden voitto tuli joulukuussa Vermossa.

Viime vuonna 5-vuotiaana Kyle Web löysi voittosävelen ja ravasi 10 ykköstä. Pronssifinaalien voitot Oulusta syyskuussa ja Vermosta marraskuussa olivat kumpikin 10 000 euron arvoisia. Tänä vuonna Kyle Web on jatkanut komeaa menoa. Suur-Hollolan karsinnan voitto ja finaalin kuutossija kartuttivat palkintokassaa 14 500 eurolla. SM-kisaan Kyle Web saapuu kolmen voiton putkessa.

Timo Korvenheimo ja Henri Bollström ovat lauantaina seurattu kaksikko, kun God Hyperion on Suuren Suomalaisen Derbyn kuumimpia suosikkeja.


Run For Royalty (kuva: Maisa Hyttinen).

7 Run For Royalty – Jorma Kontio

Kasvattaja: Kinttulan Kartano
Omistaja: Kinttulan Kartano
Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Jenina Hamari

Mathias Furuhjelmin valmentama Run For Royalty juoksi kilpaa ensimmäisen kerran 3-vuotiaana toukokuussa. Uran avausvoiton se otti Vermossa heinäkuussa. Matka jatkui voitoilla ja kakkosilla kohti Kriteriumia, jonka Run For Royalty voitti Hannu Torvisen ajamana. 4-vuotiskauden ensimmäinen ykkönen tuli Suur-Hollolan Nelivuotispokaalista. Derby-karsinnassa ori oli kakkonen, mutta finaalissa se laukkasi.

Run For Royalty palasi tositoimiin 2021 Pekka Korven valmennuksesta. Number One -kisan se voitti toukokuussa ja oli kolmas Suur-Hollolan finaalissa. SM-kisassa Run For Royalty otti hopeaa, tallikaveri American Hero voitti.

Vuosi 2022 oli yhtä juhlaa. Run For Royalty voitti Suur-Hollolan ja St Michelin Janne Korven ajamana. Ori uusi Suur-Hollolan voiton viime vuonna Antti Teivaisen ajamana. Tämän vuotiseen SM-kisaan valmistauduttiin Suurmestaruuden kakkossijalla.

Jorma Kontio on voittanut Suomen mestaruuden 9 kertaa: 1989 Hot Line, 1990-91 Riding Sponsor, 1994 Houston Laukko, 1997 Express First, 2006 Cold Hard Wind, 2009 Passionate Kemp, 2010-11 Target Hoss.


Massimo Hoist (kuva: Maisa Hyttinen).

8 Massimo Hoist – Mika Forss

Kasvattaja: Heikki Korhonen
Omistaja: Heikki Korhonen
Valmentaja: Jukka Hakkarainen

Hoitaja: Veera Hakkarainen

Massimo Hoist on yksi kisan kolmesta 5-vuotiaasta. Sen emä Venice juoksi kolme kertaa SM-kisassa Mika Forssin ajamana ja sijoittui 2016 kolmanneksi.

Massimo Hoist aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana maaliskuussa ja voitti heti Mikkelissä. Ori voitti Kriteriumin karsinnan ja sijoittui finaalissa viidenneksi. 4-vuotiaana se voitti Einari Vidgrenin muistoajon. Derbyn karsinnassa Massimo Hoist otti kakkostilan ja finaalissa arvokkaan kolmosen, Crepe Match ja Corazon Combo olivat edellä.

Tällä kaudella Massimo Hoist on menestynyt hienosti, 6 starttia ja 4 voittoa, viimeisin ykkönen tuli Killerin Eliitissä.

Mika Forssin palkintokaapista puuttuu vielä SM-kulta. William Birdland toi hänelle hopeaa 2018.


Anything For You (kuva: Maisa Hyttinen).

9 Anything For You – Tuukka Varis

Kasvattaja: Jaakko Kyrö & Tony Lindqvist
Omistaja: Jaakko Kyrö
Valmentaja: Risto Airaksinen

Hoitaja: Tiina Aaltonen

Anything For You on teräsruuna, joka aloitti kilpailemisen vuonna 2015 syyskuussa kasvattaja-omistaja Jaakko Kyrön valmennuksesta. Uran avausvoitto näki päivänvalon Forssassa marraskuussa. 3-vuotiskausi päättyi Vermon ykköseen.

Nelivuotiskaudella voittoja kertyi kuusi. Tahti vain parani, ja 5-vuotiaana Anything For You voitti 7 kertaa. Vuonna 2018 Anything For You ei kilpaillut. Se palasi 7-vuotiaana Risto Airaksisen valmentamana radoille. 8-vuotiskesällä ruuna suuntasi Ruotsiin, tuomisina kolme hienoa kakkostilaa. Koko vuoden ansiot olivat 34 609 euroa.

Anything For You jatkoi varmoja suorituksia myös vuonna 2021 ja voitti 9-vuotiaana Joensuu-ajon. 2022 ruuna ei kilpaillut, mutta oli taas iskussa vuonna 2023 ja nappasi Suur-Hollolassa nelossijan. Vuodenvaihteessa Anything For You oli Ari Aatsingin valmennuksessa. Se palasi Airaksisille ja sijoittui viime viikolla Kohti Suomen Mestaruutta -lähdössä kakkoseksi.


EL Jetpack (kuva: Maisa Hyttinen).

10 EL Jetpack – Ari Moilanen

Kasvattaja: EMP-Invest Oy
Omistaja: Se-Mi Stable
Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Hanna Rakkolainen

EL Jetpack meni Timo Nurmoksen valmennukseen 2-vuotiaana ja aloitti kilpailemisen Ruotsissa. Se ravasi 3-vuotiskesällä kaksi voittoa Eskilstunassa ja tuli Suomeen ja Kriteriumiin. Karsinnassa se otti voiton, mutta finaalissa laukka pilasi menestyshaaveet.

4-vuotiskausi alkoi Solvallan voitolla kesäkuussa. Derbyssä tuli karsinnassa voitto, mutta finaalissa ori laukkasi. Syksyllä tuli vielä kaksi voittoa Solvallasta.

Viisivuotiskaudella EL Jetpack kilpaili vain kaksi kertaa ja otti voiton ja kakkosen. Tämä vuosi alkoi Pekka Korven valmennuksesta hienolla menestyksellä. Tähtäin oli Suur-Hollolassa. EL Jetpack voitti karsinnan, mutta finaalissa tuli jälleen laukka. Kesällä ori kävi valloittamassa Pronssidivisioonafinaalin Kaustisella.

Ari Moilanen on juhlinut Suomen mestaruutta kahdesti, 1998 Tornando ja 2015 Seabiscuit.


Crepe Match (kuva: Maisa Hyttinen).

11 Crepe Match – Olli Koivunen

Kasvattaja: Punkarin Hevostalli Ky & Maini & Saku Mikkola
Omistaja: Team Credit
Valmentaja: Harri Koivunen

Hoitaja: Gisela Koivu

Crepe Match kuuluu kisan koviin 5-vuotiaisiin. Sen ensimmäinen startti oli 3-vuotiaana kotiradalla Turussa helmikuussa. Tauon jälkeen ori ravasi voitot kesäkuussa ja heinäkuussa. Kriteriumin karsinnan ori voitti, finaalissa se oli neljäs.

Kymi GP -päivän 4-vuotislähdössä Crepe Match oli toinen. Derby-karsinnassa ori oli kakkonen, mutta finaalissa se oli täyttä rautaa ja kiri 120 000 euron voittoon ennen Corazon Comboa ja Massimo Hoistia.

Tämän vuoden Suur-Hollolassa Crepe Match sijoittui kolmanneksi. Suurmestaruusajossa ori tykitti voittoon ja näytti, että SM-kunto on löytynyt.

Olli Koivunen ajoi Edward Alen 2017 Suomen mestariksi.


Callela Ikaros (kuva: Maisa hyttinen).

12 Callela Ikaros – Henna Halme

Kasvattaja: Hannu Nivola
Omistaja: KM Hästfarm i Holm AB & Veijo Heiskanen
Valmentaja: Veijo Heiskanen

Hoitaja: Angelica Vironen

Callela-hevosia on Derby-finaalissa kaksi ja SM-kisassa yksi. Callela Ikaros tavoittelee Suomen mestaruutta.

Callela Ikaros aloitti uransa Jere Taulion valmennuksesta 3-vuotiaana voitolla vappuna Joensuussa. Kausi sujui hyvin, voittoja ruuna ravasi neljä ja sijoittui Kriteriumin finaalissa neljänneksi. 4-vuotiaana ruuna voitti Derbyn karsinnan, mutta laukkasi finaalijuoksussa, joka mitätöitiin myöhemmin lääkeainetestissä näkyneen rehukontaminaation takia.

Viisivuotiskesällä Callela Ikaros ravasi voitot Joensuussa ja Mikkelissä. 6-vuotiaana tuli vain yksi voitto Joensuusta, mutta hyviä sijoituksia 75-sarjoista.

Callela Ikaros siirtyi viime vuonna Kari Lähdekorven ja Veijo Heiskasen omistukseen ja Heiskasen valmennukseen. Maaliskuussa se voitti Vermossa pronssidivisioonan. Kesällä se siirtyi Hanna Lähdekorven valmennukseen Ruotsiin, mutta palasi syksyllä takaisin Suomeen.

Tämä vuosi on ollut menestyksekäs, 6 voittoa ja 5 kakkosta. SM-kunto viimeisteltiin Vermossa kakkossijalla.


Esittelyt: Timo Mahlamäki.