Kultajousi Finlandia-Ajoon kutsutut hevoset esittelyssä

CATULLO JET – lähtörata 2

omistaja: Dream Catcher D.O.O. E Sernicoli S
kasvattaja: Az. Agr. Toniatti Giacometti
valmentaja-ohjastaja: Alessandro Gocciadoro
hoitaja: Omar Ben Ahman

Vivid Wise As joutui vetäytymään Finlandiasta aivan viime hetkellä, mutta Gocciadoron tallista löytyy korvaajia. Catullo Jetin uskotaan nousevan tällä kaudella kansainvälisiin eliittilähtöihin.

Nyt 6-vuotias Catullo Jet juoksi 3-vuotiaana neljä voittoa ja 4-vuotiaana yhdeksän voittoa. 5-vuotiskausi alkoi Gocciadoron valmennuksesta. Voittoja tuli kolme.

Tällä kaudella menoon on tullut vielä uutta puhtia. Neljän Italian kilpailun jälkeen Catullo Jet tuli Ruotsiin ja starttasi Jägersrossa 20. huhtikuuta. Gocciadoro ajoi 09,7-vauhtisen avauspuolikkaan jälkeen keulaan, ja Catullo Jet paineli menemään. Se tuli päätöspuolikkaan 08,8 ja voitti Hopeadivisioonan ylivoimaisesti. Maharajahin poika sai paikan Elitloppet-lauantain hopeafinaaliin.

Huippukoripalloilija Nikola Jokić kuuluu Catullo Jetin omistajiin. 211-senttinen Jokić ei pääse Vermoon jännittämään, sillä USA:ssa pelataan parhaillaan NBL-finaaleja.

Alessandro Gocciadoro on nähty 5 kertaa Finlandiassa, viime vuonna hän oli kakkonen Bengurion Jetillä, samoin 2018 Peace Of Mindilla. Vuonna 2021 Vernissage Grif oli kolmas. Gocciadoro käy mielellään Suomen suurkisoissa. Bengurion Jet oli viime vuonna kolmas St Michelissä ja Seinäjoki Racessa.


MELLBY JINX – lähtörata 10

omistaja: Mellby Gård AB
kasvattaja: Mellby Gård AB
valmentaja: Daniel Wäjersten
hoitaja: Ida Edin

Bergsåkerin valmentaja Daniel Wäjersten on noussut komeetan lailla Ruotsin valmentajaliigan terävimpään kärkeen.

Seinäjoki Racen voittaja Borups Victory sai kutsun Finlandiaan, mutta Wäjersten ei halunnut heti lähteä sen kanssa uudelle pitkälle reissulle Suomeen. 6-vuotias Mellby Jinx kuuluu myös tallin tähdistöön ja saapuu Vermoon.

Mellby Jinx kilpaili alkuvuodet Svante Båthin valmennuksesta. Se voitti 2-vuotiaana Breeders Coursen ja oli kakkonen Svensk Uppfödningslöpningissä. 3-vuotiaana ruuna otti kolmossijan Kriteriumissa. Francesco Zet voitti.

Nelivuotiskaudella ei voittoja tullut, ja syksyllä hevonen siirtyi Wäjerstenin valmennukseen, kun Båth luopui valmennustoiminnasta.

Viime vuosi oli jälleen hieno. Voittosumma karttui lähes miljoonalla kruunulla. Mellby Jinx kilpaili kesällä St Michelissä. Se veti avauskierroksen hurjasti 07,7-vauhtia ja oli maalissa neljäs ennätyksellä 08,7a. Hierro Boko vei voiton.

Tämä vuosi on alkanut hienosti kolmella totosijalla. Voitto tuli johtopaikalta Solvallan Nuncios loppissa. Viimeksi se oli kakkonen Paralympiatravetin karsinnassa, kun Kentucky River pinnisti ohi.

Daniel Wäjersten on Finlandia-Ajon ensikertalainen. St Michelissä hän on ajanut kahdesti, Esprit Sisu oli viides 2022 ja Mellby Jinx neljäs 2023. Seinäjoelta on kaksi kakkossijaa, Esprit Sisu 2022 ja Borups Victory 2023 sekä kahden viikon takainen voitto Borups Victoryllä.


KURRI JARI BOKO – lähtörata 6

omistajat: Valley Media Oy & Veijo Heiskanen
kasvattaja: Boko Stables Holland B.V.
valmentaja: Iikka Nurmonen
hoitaja: Jenni Tuokko

Iikka Nurmosen valmentama Kurri Jari Boko on Ruotsissa syntynyt, mutta kuuluu Finlandian suomalaisjoukkueeseen. Valley Median takana ovat tutut ravi-ihmiset Satu ja Pasi Laakso.

Kurri Jari Boko aloitti 3-vuotiaana Ruotsissa osaomistajansa Veijo Heiskasen valmennuksessa. 13 starttia toi totosijat 3-3-3. Ori jäi Kriteriumkarsinnassa kuudenneksi. 4-vuotiaana voittosumma karttui jälleen yli 400 000 kruunulla. Kurri Jari Boko ravasi 75-voitot elokuussa Örebrossa ja marraskuussa Eskilstunassa, jolloin se oli Björn Goopin valmennuksessa.

Kurri Jari Boko aloitti räväkästi vuoden 2022. 5 startista tuli 4 voittoa, joukossa Vermon 5-vuotispokaali. Kaustisen Isla-Ajossa ori otti 15 000 euron voiton.

Kurri Jari Boko siirtyi viime vuonna Iikka Nurmosen valmennukseen ja juoksi koelähdön syyskuussa. Oikea tahti löytyi parin hylkäyksen jälkeen. Ensimmäinen voitto tuli tämän vuoden helmikuussa Oulusta. Seinäjoen Etain Royal Stayerin ykkönen toi kutsun Finlandiaan.

Veijo Heiskanen on ohjastanut Finlandiassa 11 kertaa. Ensimmäistä kertaa vuonna 1981 ei unohda kukaan. Silloin Ranskan huippuori Ideal du Gazeau ja nuoren Heiskasen Keystone Patriot taistelivat voitosta rintarinnan. Iikka Nurmonen on ollut 5 kertaa Finlandia-Ajossa. Hän ajoi Next Directionin kakkossijoille vuosina 2019 ja 2021.


DOZEN OF OYSTERS - lähtörata 1

omistaja: Seafood Stable
kasvattaja: Menhammar Stuteri AB
valmentaja: Antti Ojanperä
hoitaja: Miia Pulkkanen

Antti Ojanperän valmentama Dozen Of Oysters oli Seinäjoki Racen paras suomalainen. Nelossija toi paikan Finlandia-Ajoon.

Claes Sjöström oli Dozen Of Oystersin valmentaja Ruotsissa. Zola Bokon poika teki hienon 3-vuotiskauden ja tienasi 867 000 kruunua. Suurin potti 400 000 kruunua tuli Breeders’ Crownin kolmossijasta, edelle jäivät Francesco Zet ja Indy Rock.

Dozen Of Oysters voitti 4-vuotiaana ja viime vuonna 5-vuotiaana kaksi kertaa. Totosijoja kertyi kauden 10 Ruotsin startista 5.

Team Ojanperä osti Dozen Of Oystersin Traveran huutokaupasta 260 000 kruunulla syyskuun lopulla. Se ehti kilpailla viime vuonna vielä viisi kertaa Suomessa. Marraskuussa Jyväskylässä ruuna voitti Hopeadivisioonan.

Tämä kausi on sujunut hienosti. Maaliskuussa Kaustisella tuli Hopeadivisioonan voitto. Porin Kultaloimessa huhtikuun alussa Dozan Of Oysters ravasi 12 000 euron ykkösen. Seinäjoki Racessa sijoitus oli neljäs, Borups Victory, Missle Hill ja Staro Mack Crowe olivat edellä.

Valmentaja Antti Ojanperä on kuuluisa Ravikuninkaistaan. Finlandia-Ajossa hän on valmentajana toista kertaa. Regent Zet oli kahdeksas vuonna 2018. Ari Moilanen on ajanut 13 kertaa Finlandiassa. Markku Niemisen valmentama Bret Boko ja Moilanen ravasivat johtopaikalta tunteikkaan kotivoiton 2015.


DANAO DEGLI DEI – lähtörata 9

omistaja: Scuderia Verner SRL & Scuderia Degli Dei
kasvattaja: Soc. Agr. Degli Dei SRL
valmentaja: Adrian Kolgjini
hoitaja: Minna Rosimo

Etelä-Ruotsista saapuu väkivahva italialainen Danao Degli Dei, josta on ennustettu tulevien vuosien tähtihevosta.

Alessandro Gocciadoro toimi pitkään Mago d’Amoren pojan valmentajana. Danao Degli Dei aloitti 3-vuotiaana lupaavasti ja voitti 6 lähtöä, startteja oli 9. Nelivuotiaana voittoja tuli 7, ja ori muutti Ruotsiin.

Solvallan avauskilpailussa toukokuussa Danao Degli Dei paineli mailin aikaan 10,4a ja voitti ylivoimaisesti. Mika Forss sai syyskuussa nauttia sen vauhdista Eskilstunassa, voitto tuli Klass I:stä.

Danao Degli Dei siirtyi Adrian Kolgjinin valmennukseen ja Minna Rosimon hoitoon marraskuussa 2023. Sen jälkeen on tullut pelkkiä voittoja, kaikki 75-sarjoista. Ensimmäinen 75-finaalivoitto tuli Pronssidivisioonasta helmikuun alussa ja toinen maaliskuun lopulla Hopeadivisioonasta. Silloin Kolgjini antoi ohjat Gocciadorolle kiitoksena siitä, että hevonen tuli heille valmennukseen.

Danao Degli Dei tunnetaan väsymättömänä menijänä. Se jaksaa kiertää vaatimaan vauhtia. Italialaisori on lähtöjensä värittäjä.

Adrian Kolgjini on ensimmäistä kertaa mukana Vermossa ja Finlandiassa. Legendaarinen isä Lutfi Kolgjini ajoi 2009 valmentamansa Turnaroundin neljänneksi. Red Hot Dynamite oli kuudes vuotta myöhemmin. Hänen valmentamansa Sebastian K voitti Finlandian 2011 Björn Goopin ajamana. Sebastian K siirtyi sitten USA:han ja juoksi ME-ajan 07,7.


BETTING PACER

omistaja: Mbg i Sydost AB
kasvattaja: Black Type Breeders KB
valmentaja: Björn Goop
hoitaja: Micka Johansson

Björn Goop ohjastaa Finlandia-Ajossa 10. kerran. Tamma Betting Pacer on hänen ensimmäinen oma valmennettavansa Finlandiassa.

Betting Pacer myytiin vuoden 2018 Elitauktionissa 400 000 kruunulla. Se kilpaili ensimmäiset vuodet Niklas Robertssonin valmennuksessa ja juoksi 3-vuotiaana kelpo kauden ja ansaitsi 211 000 kruunua. 4-vuotiaana tahti tiivistyi. Betting Pacer voitti Stosprintern-karsinnan ja sijoittui finaalissa kakkossijalle Björn Goopin ajamana. Iso voitto tuli marraskuussa, Kalmarin 4-vuotislähdössä.

Viisivuotiskaudella tili karttui yli 400 000 kruunulla, pääosin Stoeliten-lähdöistä. Tamma siirtyi Björn Goopin valmennukseen syyskuussa 2022, kun Robertsson lähti kokkikouluun.

Betting Pacer piti pitkän tauon ja palasi radoille keväällä 2023. Se paineli Tingsrydin mailin radalla voittotuloksen 09,0a.

Tämä kausi on ollut 7-vuotiaalle tammalle mainio. Se on kilpaillut 5 kertaa ja aloitti kahdella kakkosella. Sitten on tullut 3 voittoa. Solvallan 75-finaaleissa Betting Pacer kiri Stoelitenin voittoon ajalla 09,8a. Se toi paikan Finlandiaan.

Björn Goop ajanut Finlandiassa 9 kertaa. Hänellä on kolme voittoa: Quarcio du Chene 2010, Sebastian K 2012 ja Readly Express 2019. Isä Olle Goopilla on kaksi voittajaa, Speedy Magnus 1983 ja Grades Singing 1987. Olle Goop oli myös Quarcio du Chenen valmentaja.


STARO MACK CROWE

omistajat: Staro International AB & Väsby Häst AB
kasvattaja: Petri Puro
valmentaja: Katja Melkko
hoitaja: Melissa Melkko

Staro Mack Crowe edustaa Ruotsia, mutta hevosen taustalla on paljon suomalaisia. Petri Puro on sen kasvattaja. Katja Melkon ja Janne Sorosen talli valmentaa Bold Eaglen poikaa.

Staro Mack Crowe kilpaili 3-vuotiaana Jerry Riordanin valmennuksessa. Kauden suurin ykkönen 125 000 kruunua tuli heinäkuussa kotirata Halmstadin Euro Classic Trot Next Year -lähdöstä.

Nelivuotiskausi alkoi Katja Melkon valmennuksesta kahdella kakkosella. Sitten rävähti, ja ori vei 600 000 kruunua Prix Readly Expressissä Solvallassa. Toinen 600 000 tuli Sprintermästarenin kakkossijasta ja kolmas UET Grand Prix -finaalista, jossa Barack Face ja Just A Gigolo olivat edellä.

Tänä vuonna Staro Mack Crowe on kilpaillut kolme kertaa. Kuntokäyrä näyttää vahvasti ylöspäin, Seinäjoki Racessa tuli kolmossija.

Team Melkko&Sorosen Elian Web juoksi Finlandiassa kaksi kertaa. Vuoden 2017 kisassa se oli kolmas. Staro Mack Crowen ohjastaja Jorma Kontio on kilpaillut Finlandiassa 27 kertaa. Voittoja on kolme: 1985 Keystone Patton, 1986 Davidia Hanover ja 2007 Opal Viking.

Petri Puro on menestynyt Finlandiassa monessa roolissa. Hänen valmentamansa Not A Spacecase kärsi millimetritappion BWT Magicille vuonna 2001 ja Camilla Highness oli kolmas 2009. Puron kasvattama ja osaomistama Commander Crowe voitti 2011 ja hänen valmennettavansa D.D.’s Hitman 2017.


GLOBAL WITHDRAWL

omistaja: Kokkolan Auto-Center Oy
kasvattaja: Global Farm AB
valmentaja: Matias Salo
hoitaja: Aada Salo

Global Withdrawl sijoittui vuosi sitten Finlandia-Ajossa kolmanneksi johtopaikalta. Matias Salon valmentama ruuna on ollut Suomen suurkilpailujen kestomenestyjä.

Global Withdrawl vietti nuoruusvuotensa Ruotsissa Svante Båthin valmennuksessa. Se voitti ylivoimaisesti 2-vuotiaiden Vinterfavoritenin Solvallassa. 3-vuotiskausi alkoi kolmella Solvallan arvovoitolla ja toinen kolmen voiton putki tuli toukokuussa. Elitloppetin Treåringselitenin voitto oli 400 000 kruunua. Syksyllä se otti hienot ykköset Breeders’ Crownin välierässä ja E3-Revanschenista.

Viisivuotiskauden lopulla Kokkolan Auto-Center osti ruunan, ja Salosta tuli sen valmentaja. 6-vuotiaana voittoja kertyi 6. Vuonna 2022 Global Withdrawl ravasi 112 000 euroa palkintorahaa. St Michelissä se oli kolmas ajalla 09,9a. Suurmestaruusajosta tuli voitto ja 26 000 euroa. Viime vuosi alkoi Vermon voitolla maaliskuussa. Helsinki-Ajossa ruuna oli kolmas ja Seinäjoki Racessa kuudes ennen Finlandian pronssia.

Kauden avausvoitto tuli tammikuussa Lahdessa. Helsinki-Ajossa Global Withdrawl viiletti keulasta vakuuttavasti voittoon ja sai Finlandia-kutsun. Seinäjoen takatalvessa tuli takapakkia ja ruuna oli yhdeksäs.

Matias Salo on kolmatta kertaa mukana Finlandia-Ajossa. Onirique nappasi vitossijan vuonna 2016 ja Global Withdrawl kolmosen viime vuonna.


VIVID WISE AS - HEVONEN VEDETTIIN POIS ENNEN ILMOITTAMISPÄIVÄÄ JA KORVATAAN CATULLO JETILLÄ, JOKA ESITELLÄÄN VIIMEISENÄ

omistaja: Scuderia Bivans Srl & Bruni Racing Team AB
kasvattaja: Scuderia Wise H Sas
valmentaja: Alessandro Gocciadoro
hoitaja: Omar Ben Ahmam

Italiassa syntynyt Vivid Wise As on yksi maailman parhaista ravureista. Sen voittosumma 3,2 miljoonaa euroa on suurin tällä hetkellä kilpailevista hevosista.

Vivid Wise As aloitti uransa jo 2-vuotiaana ja oli loistava, 8 starttia ja 7 voittoa. Kausi päättyi Premio Allevatorin ykköseen. 3-vuotiskaudella tuli 4 voittoa, Derbyssä ori jäi suosikkina seitsemänneksi.

Nelivuotiskauden lopulla hevonen siirtyi Alessandro Gocciadoron valmennukseen. 5- ja 6-vuotiaana Vivid Wise As kilpaili jo paljon Ranskassa. Ensimmäinen Prix d’Amérique oli vuorossa 2020, mutta siinä tuli hylkäys. Elitloppetissa ei tullut finaalipaikkaa. 7-vuotiaana ori juoksi toisen Elitloppetinsa, se voitti karsinnan ja oli finaalissa kakkonen Don Fanucci Zetin jälkeen.

Vuonna 2022 Vivid Wise As ravasi jälleen Elitloppetiin finaaliin, jossa tuli nelossija. Viime vuonna ori oli taas Elitloppetin finaalissa. Kauden huipennus oli Yonkersin MM-lähdön voitto. Tämän vuoden avausstartti oli Prix d’Amérique, sijoitus oli yhdeksäs.

Alessandro Gocciadoro on nähty 5 kertaa Finlandiassa, viime vuonna hän oli kakkonen Bengurion Jetillä, samoin 2018 Peace Of Mindilla. Scuderia Bivans Srl muistetaan myös Face Time Bourbonista, joka voitti UET GP:n Vermossa 2019 ja St Michelin 2021.


STOLETHESHOW

omistaja: Global Glide AB
kasvattajat: Per-Rune Pollestad & Ordin Larsen
valmentaja: Frode Hamre
hoitaja: Amalie Bördal Lyssand

Viime vuoden voittaja ja toissa vuoden kakkonen Stoletheshow tähdittää jälleen Finlandia-Ajoa. Orin omistaa ruotsalaisen Suleyman Yükselin Global Glide AB. Norjan ykköstreenari Frode Hamre valmentaa.

Stoletheshow voitti 3-vuotiaana Hans Petter Tholfsens Minnelöpin ja Norjan Kriteriumin Marcus Lindgrenin valmennuksesta. Norjan Derbyssä Stoletheshow voitti karsinnan, mutta jäi finaalissa neljänneksi. Björn Goop ohjasti Copenhagen Cup -päivän 5-vuotislähdön voiton toukokuussa. Jubileumspokalenissa ori löi itsensä isoisten joukkoon. Kakkostila tuli ajalla 10,3a/2140m.

Stoletheshow siirtyi syyskuussa 2021 Hamren valmennukseen. Vuosi 2022 oli loistava. Ruotsin kruunuja tuli 4 764 835. Ori sijoittui Finlandiassa kakkoseksi Cokstilen jälkeen. Se voitti kesällä Oslo Grand Prixin ja Ulf Thoresen Grand Internationalin. Syksyllä Stoletheshow piipahti myös USA:ssa. Yonkersin MM-kisasta ei tullut menestystä.

Magnus A Djuse ajoi Finlandia-voiton viime vuonna. Elitloppetissa Stoletheshow selvisi finaaliin, jossa se oli seitsemäs. Birissä ori juoksin Norjan mestariksi. Hohneckin voittamassa UET Elite Circuit Finalessa Stoletheshow sijoittui neljänneksi. Tämä vuosi alkoi neljällä voitolla.

Norjassa syntyneet hevoset ovat voittaneet kolme viimeisintä Finlandiaa. Hickothepooh 2021, Cokstile 2022 ja Stoletheshow 2023.


HAIL MARY

omistaja: Stall Mary AB, m fl
kasvattajat: Jörgen Sjunnesson & Holger Gustavsson
valmentaja: Daniel Redén
hoitaja: Jenny Sundin

Daniel Redénin valmentamat hevoset kuluvat Finlandia-Ajon vakiovieraisiin. Hail Mary tulee tallista, josta riittää hevosia kansainvälisiin eliittilähtöihin.

Hail Mary kilpaili ensimmäiset vuodet Robert Berghin valmennuksesta. Se aloitti uransa kahdella voitolla 3-vuotiaana, kolmas startti oli Kriterium-karsinta, jossa ei tullut menestystä. Sen jälkeen alkoi 8 startin voittoputki, joka jatkui 4-vuotiskauden kesäkuulle.

Derby-karsinnassa Hail Mary ravasi ykköseksi. Finaalissa se ei antanut muille mahdollisuuksia, vaan paineli johtopaikalta 4 miljoonan kruunun voittoon ajalla 12,9a/2640m. Don Fanucci Zet ja Aetos Kronos veivät seuraavat sijat. Komea 4-vuotiskausi huipentui Breeders’ Crownin voittoon ennen Brother Billiä.

Viisivuotiskaudesta tuli välivuosi, 6 starttia totosijoin 2-2-0. Joulukuussa 2021 ori siirtyi Redénin valmennukseen. 6-vuotiaana oli vuorossa ensimmäinen Elitloppet. Etonnant vei voiton, Hail Mary oli kakkonen ajalla 09,4a/1609m. Kakkossija tuli myös Åby Stora Prisistä.

Viime vuosi alkoi Solvallan voitoilla. Elitloppetissa Hail Mary meni finaaliin, mutta jäi loppukilpailussa viimeiseksi, kun Hohneck voitti. Hail Mary otti ykköset Jämtlands Stora Prisissa, Hugo Åbergs Memorialissa ja Sundsvall Open Trotissa. St Michelistä tuli kakkossija Hierro Bokon jälkeen. Hail Mary kilpaili Ranskassa vuodenvaihteen molemmin puolin.

Kultajousi Finlandia-Ajo huipentaa kaksipäiväisen ravijuhlan Vermo Areenalla 4.-5.5. Sunnuntaina 5.5. ravattavan pääkilpailun ykköspalkinto on 110 000 euroa.