Peli käynnissä - Finlandia-päiväkirja aloittaa


Tämä X päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon on uusi juttusarja Vermo Areenan kanavissa. Päiväkirjan kirjoittaja Riku Niittynen on ravitoimittaja, joka on vuosien varrella kerännyt laajan kansainvälisten toimijoiden ja tuttavien, ystävienkin verkoston. Sen otamme nyt käyttöön Vermon ravivuoden kruununjalokiven Finlandian valmisteluissa ja päiväkirjan pitämisessä.

Päiväkirjan lukija voi seurata päiväkirjasta hetki hetkeltä, kuinka pääkilpailun ja Finlandia-viikonlopun muidenkin kovien kansainvälisten lähtöjen listat muodostuvat. Voit Vermo Areenan asiakkaana itsekin osallistua rakentamiseen sosiaalisen median kanavissa tai vaikka tulemalla itse juttusille Vermon toimiston väen tai allekirjoittaneen kanssa. Tervetuloa mukaan!

Osa 1: Peli käynnissä – voitokkain nimi Vivid Wise AS, 08,6 ja yli 3,6 miljoonaa euroa, mahdollisesti tulossa Vermoon

Kansainvälinen suurkilpailuvuosi alkaa aina tavallaan tammikuun lopun Prix d’Amériquesta. Parhaat uutiset Vermon Finlandia-Ajon kannalta ovat, että eurooppalainen huippu vilisee uusia potentiaalisia supertähtiä ja että kaikkein meritoitunein hevonen tällä hetkellä, Italian Vivid Wise AS, voisi olla tulossa Vermoon.

Tämän vuoden Amérique vaikutti ennakkoon tasaiselta. Suuri ennakkosuosikki oli hakusessa. Todellinen Napoleon kuitenkin nähtiin, kun Thierry Duvaldestinin valmennettava Idao de Tillard murskasi muut ja kieltäytyy häviämästä. Jo lauantain viisivuotislähdön Prix Bold Eaglen Jushua Tree Jean-Michel Bazírelta näytti supertähtiominaisuuksia.

Ranska hallitsee markkinoita siis ainakin kotikentällään. Voisiko Duvaldestiniä tai Bazírea saada Finlandia-Ajoon, jää nähtäväksi? Joka tapauksessa kortit tehdä Vermoon jälleen maailman absoluuttista huippua edustava ravikilpailu ovat tammikuun viimeisen viikonlopun jälkeenkin hyvät. Syynä on Vermon ja Suomen hyvä main, sekä se, että Finlandia-Ajon ykköspalkinto 110 000 euroa on pitänyt pintansa ja kestää vertailussa, kun hyvin monien suurkilpailujen kohdalla on jouduttu ja joudutaan palkinnonalennuksiin.

Esimerkiksi maailman eniten ansainneen kilpailevan ravihevosen Vivid Wise AS:n, yli 3,6 miljoonaa palkintoeuroa ja eniten group I -voittoja, peräti 21 kappaletta, taustavoimat sanoivat totta tosiaan oriin voivan tulla Finlandiaan tänä vuonna. Vividillä on myös eniten maailmassa alle 1.10-tuloksilla otettuja voittoja.

Vivid Wise AS jäi Prix d’Amériquessa pussiin ja tähtää seuraavaksi revanssiin Prix de Francessa Vincennesissä puolentoista viikon päästä. Prix de Francen ori voitti 2022 ja oli viime vuonna kakkonen. Viime vuonna se voitti myös Yonkers International Trotin eli epävirallisen MM:n New Yorkissa. Valmentajansa Alessandro Gocciadoron mukaan hevonen on nyt yhdeksänvuotias, mutta parempi kuin koskaan.

Gocciadoro kertoi avaavansa Pohjoismaihin taas tallin tänäkin keväänä. Paikka on todennäköisesti Stig H. Johanssonin valmennuskeskus Stora Alby Tukholman lähellä. Euroopan ykkösvalmentaja palkintoeuroissa mitattuna 2022 ja 2023 ei Suomessa ole voittanut vielä yhtään group I -lähtöä.

”Siihen tulee tänä vuonna korjaus”, Gocciadoro nauroi.

”Tulemme Vermoon myös stayermatkalle ja monté-Finlandiaan kovilla hevosilla.”

Vivid Wise AS ei ole voittanut group I -lähtöä koko Pohjoismaissa, vaikka muun maailman onkin valloittanut. Ehkä molemmat ”puutteet” korjataan Vermossa?

Tänä keskiviikkona Kultajousi Finlandia-Ajoon on tarkalleen 95 päivää. Vermolla oli Suomen Hippoksen ja Kouvolan Kymi GP:n tavoin edustus paikalla Pariisin superviikonloppuna perjantain messuilla ja viikonlopun tapahtumissa. Toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi ja allekirjoittanut ravitoimittaja virittelivät Vincennesissä verkkoja Euroopan suurten nimien ympärille.

Jean-Michel Bazíren Pohjoismaiden paluuta koitettiin edistää miehen itsensä ja suomalaistaustaisen työntekijänsä Kirsi Mannisen kautta. Bazírehan on takavuosien Ruotsin hylkäyksen jälkeen ollut nihkeänä kilpailemaan Pohjois-Euroopassa. Thierry Duvaldestin toivotettiin Amérique -voittonsa jälkeen tervetulleeksi Vermoon. Daniel Redénin ja Hail Maryn omistajan Mehdi Yazdannapahin kanssa käytiin myös keskusteluja.

”Ilman muuta tullaan, mutta en osaa sanoa vielä, millä hevosilla”, vastasi Redén.

”Se pitää pohtia myöhemmin keväällä.”

Viisivuotias USA:n ja Ruotsin jo urallaan valloittanut Joviality sijoittui nuorena nousukkaana ja Björn Goopin ohjastamana Prix d’Amériquessa upeasti kolmanneksi. Goop voisi olla Jovialityn, tai minkä muun hevosen tahansa, ohjastaja Vermossakin, sillä hänen tallinsa supertähden San Moteurin loukkaantuminen vie oriin paluun radoille ensi syksyyn.

”Vermo on mahdollinen”, arvioi tamman valmentaja ja omistajan Stall Courantin toimitusjohtaja Sabine Kagebrant.

”Olemme joka tapauksessa Pohjoismaissa siinä vaiheessa. Talvi menee Pariisissa, ja tänne tähdätään myös ensi talvimeetingiin, mutta kesä ollaan kotona Ruotsissa. Hevonen tietenkin ratkaisee.”

Ruotsin nouseva nuori valmentajanimi Daniel Wäjersten on saanut jo kutsun Great Skillsinsä kanssa Mikkeliin heinäkuulle, mutta hän myönsi kiinnostuksensa Vermoa kohtaan.

”Minulla on tallissani oikeastaan neljä-viisi sellaista hevosta, jotka voisivat tulla kysymykseen päälähtöön”, Wäjersten laski.

”Muihin Vermon lähtöihin on myös paljon mahdollisia hevosia.”

Vuoden 2022 Elitloppet-voittajan Etonnantin valmentajan Richard Westerinkin ehtona tulossa Pohjoismaihin on ollut usein lentokuljetus. Nyt Prix d’Amérique -suunnitelman mentyä sairastelun vuoksi pieleen hän avasi mahdollisuuden tulla Vermoon maakuljetuksellakin, jos hevonen palautuu tasolleen.

Kokonaisuutena kontakteja syntyi edellä mainittujen lisäksi iso määrä. Niitä tuli potentiaalisten Finlandia-hevosten 2024 kanssa, ja sellaisten kanssa, jotka eivät ehkä ole potentiaalisia tänä vuonna, mutta mahdollisesti tulevina kausina. Vermon ja Suomen vetovoimasta kertoo, että italialaisen group I -voittajan ja huippuhevosen Dimitri Fermin taustavoimat tulivat juttelemaan toimitusjohtaja Koskenniemelle Suomen perjantaisella messuosastolla oma-aloitteisesti.

Kaikessa tässä kansainvälisyyden vilskeessä on oltu jo puheissa kotimaisten huippujen valmentajien kanssa. Ilman iskukykyistä kotijoukkuetta ei tietenkään synny maaotteluhenkeä eikä oikeanlaista jännitettä urheilutapahtumalle. Tästä on hyvä jatkaa. Palataan asiaan pian, kun on lisää kerrottavaa!

Terveisin,

Riku Niittynen

Vermon Finlandia 2024 -päiväkirjan pitäjä