Upper Face ravasi Prix Monté Finlandiaan

Keskiviikon Toto65-kierros alkoi tasokkaalla montélähdöllä, joka oli Prix Monté Finlandia-katsastus, ja voittaja sai paikan Finlandia-viikonlopun lähtöön. Upper Face kiri ykköseksi ja nähdään Vermossa uudelleen Finlandia-sunnuntaina.

Maija Fors ajoi matkalla rauhallisesti ja odotteli Upper Facen kanssa loppupuolikasta. Hannu Korven valmennettava kiri räväkästi ykköseksi ajalla 13,5a/1620m. Anette Antti-Roikon ratsastama American Hero oli keulasta hyvä kakkonen. Susanne Klemolan Narzario eteni samaan rintamaan ja oli kolmas.

- Etukäteen ajattelin, että moni panostaa alkuun. Siksi otin alun rauhallisesti. Olin tosi iloinen koko lajin puolesta, kun maalilinjalla oli kolme hienoa hevosta taistelemassa voitosta, Maija Fors kertoi.

Kylmäveristen enintään 85 000 euron ryhmä oli 65-kakkonen. Kinderi ja Ukkoherra laukkasivat heti alussa. Pertti Puikkonen karautti Kuuselan Wiltterillä keulaan. 24,8-vauhtisen avauspuolikkaan jälkeen meno rauhoittui. Hanna Rusasen Kuuselan Wiltteri hallitsi ja paineli ykköseksi ajalla 27,4a/2120m. Lumettaja seurasi johtavan takana kakkoseksi, ja voimia jäi.

- Kuuselan Wiltteri on minun valitsemani hevonen Hannalle, ja kuulun myös omistajaporukkaan. Wiltteri on jo näyttänyt, että se on lahjakas. Nyt vain toivoisi, että sarjojen tekijät laatisivat myös reilu 60 000 euroa voittaneille sarjoja, jotta niillä ei tarvitsisi ajaa avoimen luokan hevosia vastaan, sanoi Pete Puikkonen, joka on voittanut Vermossa jokaisena vuotena alkaen vuodesta 1978.

Sirpa Tienhaaran valmentama Morris Match palasi parin vuoden jälkeen jälleen voittajaksi. Olli Koivusen ajama ruuna oli vahvin Karanor Teräsmiesliigassa. Koivunen täräytti viimeisellä takasuoralla keulaan, ja valjakko repi selvän eron muihin. Morris Match paineli ykköseksi ajalla 17,3/3140m, edellinen voitto oli vuoden 2022 tammikuulta. Team Vermon Bolt Kronos kiri vahvasti kakkoseksi.

- Morris Match on ollut tosi hyvä jo kolmessa viime startissa. Tänään se ei päässyt kovaa liikkeelle juoksuradalta, mutta se oli avain onneen. Saimme hyvän selkäjuoksun, ja hevonen tuntui tosi hyvältä 1000 jäljellä. Päätin sitten viimeisellä takasuoralla tehdä Åke Svanstedt-tyylisen salamahyökkäyksen, ja pääsimme johtoon sisäradalle viimeiseen kaarteeseen mentäessä, Olli Koivunen kertoi.

Matias Salon valmentama Supermackan teki hienon juoksun Nousijadivisioonassa. Esa Holopainen sai pidettyä sisäradalta johtopaikan. Stonecapes Victor painoi rinnalla päälle, ja ensimmäinen kierros mentiin reippaasti 15,2-vauhtia. Supermackan kesti kaiken. Se irtosi vakuuttavaan voittoon ajalla 15,9as/2120m. Zingaling kiri takaa vahvasti kakkoseksi.

- Supermackanin lähtönopeus tuli vähän yllätyksenä. Kesäkengät edessä ja takaa ilman kenkiä varmasti auttoivat. Hevonen oikein pyysi, että saisi mennä kovempaa. Uskon, että varaakin jäi, Holopainen sanoi.

Haastajadivisioonassa suosikki Riko laukkasi heti kiihdytyksessä. Juha Utala ajoi Nilsin ykkösradalta johtopaikalle. Vauhti oli rauhallista. Jyrki Suomelan valmentama Nils hallitsi ja voitti varmasti ajalla 29,3a/1620m. Sofianna Pee juoksi johtavan takana ja pinnisti kakkoseksi.

- Nils on nopea hevonen, ja meillä oli hyvä lähtöpaikka. Joskus sillä on omia oikkuja, muttei tänään. Matkalla saatiin ajaa niin hiljaa, että vähän nolotti. Mutta saimme säästettyä nopeutta loppuun, Utala totesi.

Hanna Lepistön valmentama Drogon oli 65-päätöskohteen vakuuttava voittaja. Antti Teivainen ajoi tamman johtopaikalle. Drogon jätti muut jo maalisuoran alussa ja teki mainion valmistelustartin ennen ensi keskiviikon Arvid Åvallin TammaDerbyn karsintaa. Sublime Soa ja Ranch Whodidwhat kirivät muille totosijoille.

- Drogon on tosi kiva hevonen ajaa, on kuin hyvällä autolla ajaisi. Se tulee myös rehdisti loppuun saakka. Tänään kaikki oli tosi helppoa”, Teivainen sanoi.

Kolmivuotiaiden Black Horse Cupin karsinta ajettiin juuri ennen 65-kohteita. Pekka Korven valmentama No Limit Charisma paineli Ari Moilasen ajamana johtopaikalta ykköseksi ajalla 20,0/2120m. Kenneth Danielsenin The Pretender nousi kakkoseksi.

Hieno 3-vuotias nähtiin myös avauslähdössä. Kimmo Lampisen omistama ja valmentama Dramaqueen Garden kiri neljännestä ulkoa voittoon Kari Venäläisen ajamana ajalla 17,4/2140m.

Jouni Heimalana ajama Tervatar oli johtopaikalta ylivoimainen kylmäveristen volttilähdössä. Aki Harmasen omistama ja valmentama tamma juoksi ennätyksensä 31,5/2140m.

Emma Väreen Prickly Rose voitti illan päätöslähdön. Tobin Kronoksen tytär paineli keulaan, sen jälkeen ei parhaasta ollut epäselvyyttä. Prickly Rose viiletti ykköseksi ajalla 18,0a/2120m. Voitto oli kolmas peräkkäinen. Eleni seurasi sisärataa pitkin kakkoseksi.