12 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: Seinäjoelta plussaa ja miinusta, tilanne tiivistyy


Osa 11: Finlandian toinen suomalaisannos on Dozen of Oysters – kuinka käy Wäjerstenin kanssa?

Lauantain Seinäjoki Racen oli suomalaispanos oli ehkä sittenkin parempi kuin ensi katsomalla tuntui. Toki Daniel Wäjerstenin ajokki Borups Victory ja toisen Danielin, Redénin, tallin Missle Hill kylvettivät suomalaisia, mutta niillä oli myös parhaiksi osoittautuneita suomalaisvoimia paremmat lähtöpaikat. Vermon kilpailupäällikkö Jarkko Korhonen läväytti odotetusti voittajakehässä Wäjerstenin kouraan Finlandia-kutsun, mutta Sundsvallin treenari vastasi tarvitsevansa miettimisaikaa, joten Borups Victoryn kutsu on tätä kirjoitettaessa ”puolivälissä”.

”Borups Victory oli tosi hieno, ja olen ylpeä kutsusta, mutta pitää hevosen parasta ajatellen miettiä vielä muutama päivä”, vastasi Daniel Wäjersten, Ruotsin ravitaivaan valmentajakomeetta numero yksi.

”Palaan asiaan. Kaikki on mahdollista.”

Suomalaisittain tilannetta valaisi Antti Ojanperän valmentaman Dozen of Oystersin suoritus, joka oli nelossijaansa parempi. Kasiradalta alkuun satsauksesta ei ollut apua, vaan ohjastanut Ari Moilanen joutui pakittamaan hännille, mistä latu aukeni sisäradalle. Loppukaarteessa oli liikennevaikeuksia, ja lopulta ruuna tuli maaliin neljäntenä, eikä koko energialataus joutunut lauantaina edes käyttöön. Tästä parhaasta suomalaissijoituksesta Dozen of Oysters taustavoimineen, valmentajansa Antti Ojanperä ja omistajansa Seafood Stable, sai Vermosta pian toivotun uutisen: tervetuloa Kultajousi Finlandia-Ajoon 2024!

Kuusivuotias Dozen of Oysters hankittiin kimpalle ja Ojanperälle Claes Sjöströmin tallista Ruotsista viime syksynä. Se oli kolmevuotiaiden Breeders Crownin kolmas ja E3:n lyhyen matkan viides parhaissa suorituksissaan naapurimaassa. Ojanperän käsissä ruuna on kuitenkin kasvanut korkoa, ja tämän alkukauden suoritukset osoittavat hevosen nousseen uudelle tasolle. Helsinki-Ajo meni pipariksi, kun hevosen eteen ajettiin, mutta Porin Kultaloimessa tuli helppo voitto: molemmat narut, korviin ja lappuihin, jäivät vetämättä. Samoin Seinäjoella suoritus oli hyvä, jossiteltavaa jäi ja energiaa säästyi Finlandiaa varten.

”Hieno homma, tätä vähän odotettiinkin”, myhäilee Antti Ojanperä.

”Dozen of Oysters on nyt tosi hyvässä mallissa, ja parantaa koko ajan. Ollaan tykätty tosi paljon sen otteista tällä kaudella, ja nyt päästään testaamaan lisää. Se on ottanut askeleet tälle tasolle, ja Finlandia tulee nyt hyvin mielenkiintoiseen aikaan hevosen uralla. Kaikkea ei tosiaankaan ole vielä nähty, ei sinnepäinkään. Toivottavasti kelit sallivat optimaalisen viimeistelyn. Muuta murhetta ei ole.”

Jobinpostia Seinäjoelta Vermoon toi Global Withdrawl, joka ei pystynyt normaalille tasolleen. Valmentajansa Matias Salo oli kallella kypärin, mutta lupasi selvittää perin pohjin, voiko Suomen joukkueen ykkösenä kutsuttu ruuna puolustaa viime vuoden kolmossijaansa Finlandiassa, vai miten käy jo lunastetun paikan?

Taustalla pata porisee lupaavasti sekä Kultajousi Finlandian viimeisten paikkojen osalta, että viikonlopun huippulähtöjen muutenkin Ponsse Arvid Åvallin Tammaderbyyn saatiin ennätykselliset kolme karsintaa täksi keskiviikoksi. Finaali kilpaillaan Finlandia-lauantaina neljäs toukokuuta ja tarjolla on myös tammoille avointa Espoon palkintoa sekä monta kovaa lähtöä. Sunnuntaina on superkattaus, ja ulkomaisia hevosia on tulossa Kultajousi Finlandia -ravien muihinkin lähtöihin. Kolminkertainen ravikuningas Evartti saanee Erkon Pokaaliin esimerkiksi kilpakumppaneita ulkomailta. Päiväkirjan laatiminen kiihtyy. Lisämerkintöjä on tulossa lähipäivinä useita.

Kultajousi Finlandia-Ajoon sunnuntaiksi viides toukokuuta 2024 tähän mennessä kutsutut hevoset (mukaan otetaan enintään 10 valjakkoa, kilpailtava matka on 1 620 metriä ja ykköspalkinto 110 000 euroa):

Hail Mary, Ruotsi
Stoletheshow, Ruotsi (valmentautuu Norjassa Frode Hamren tallissa)
Vivid Wise AS, Italia
Global Withdrawl, Suomi
Staro Mack Crowe, Ruotsi
Betting Pacer, Ruotsi
Danao Degli Dei, Italia (valmentautuu Ruotsissa Adrian Kolgjinin valmennustallissa)
Dozen of Oysters, Suomi

Borups Victory, Ruotsi (ei ole vielä vastaanottanut kutsua)


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 10: Mitä tekevät Seinäjoki Racen kotijoukkue ja vieraat?