26 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: räväkkää italialais-skånelais-suomalaista meininkiä auton taakse

Danao Degli Dein ennätysjuoksu 10,4 on viime keväältä Solvallasta Gocciadoron valmennuksesta (kuva: Terhi Piispa-Helistén).


Osa 9: Danao Degli Dei ja Adrian Kolgjini ovat nousemassa divisioonista huipulle – suomalaistiimi kuplii myös

Toinen huippumielenkiintoinen italialaisnimi Vivid Wise AS:n lisäksi löysi tiensä Kultajousi Finlandia-Ajon 2024 listalle. Superlupaus, loppuvuonna vielä Ruotsin pronssidivisioonissa esiintynyt Danao Degli Dei, siirtyi marraskuussa Alessandro Gocciadorolta Adrian Kolgjinille Malmön lähelle Ruotsin eteläkärjen tuntumaan. Melkein voisi sanoa, että loppu on historiaa, mutta ei vielä. Jos Finlandiassa jysähtää, loppu tosiaan on historiaa.

Oli miten oli, nimi Kolgjini on viime vuosikymmenet luvannut urheilullisuutta ja väriä raveihin jo kahdessa polvessa. Lutfi Kolgjini on yksi nykyaikaisen raviurheilun käänteentekijöistä ja suurista nimistä, ja nyt hänen poikansa Adrian ja Dante jatkavat isänsä viitoittamalla tiellä Skånen Vombin valmennuskeskuksestaan käsin. Adrian Kolgjini saapuu Vermoon kilpailemaan ensimmäistä kertaa, mutta hänen isänsä Lutfi Kolgjini voitti valmentajana Finlandia-Ajon 2012 Sebastian K:n kanssa. Sebastian K:han eteni myöhemmin USA:ssa pitkään voimassa olleen absoluuttisen ME:n 07,7 haltijaksi.

Danao Degli Dei on tosiaan tehnyt vaikutuksen esityksissään. Ori on kiertänyt täysin mahdottomista asemista leikitellen kärkeen kerta toisensa jälkeen. Tuskin mikään hevonen maailmassa on alkuvuoden juoksuissaan ollut yhtä raju. Jo viime kevään 2023 Solvallan 10,4-ennätystuloksessaan Gocciadorolta tuli selväksi, että kyse on poikkeuslupauksesta. Ori paineli tuon ajan ulkoratoja numerolla 12 startanneena ja helposti. Väliin tuli kuitenkin kangerteluja, mutta nyt Kolgjineilla hevonen on säilyttänyt tasonsa startista starttiin ja nostanut sitä. Ennätys on edelleen sama, mutta tuskin Kultajousi Finlandia-Ajon jälkeen.

Danao Degli Dei on monikansallista yhteistyötä, sillä Italiassa syntyneen oriin omistaa Scuderia Verner Srl Cesenasta ja valmentaa sekä ohjastaa siis ruotsalainen Adrian Kolgjini. Ehkä tärkein ihminen eli hoitaja on – kuinkas muuten – suomalainen Minna Rosimo.

Suomen joukkue Kultajousi Finlandiassa pitää toistaiseksi sisällään vain yhden nimen, mutta kotijoukkue vankistuu jatkossa reilusti. Rospuuttokevät on jättänyt Team Finlandin näytöt myöhäiseen, mutta Seinäjoki Race on h-hetki Vermonkin suurkisan osalta, toki muutkin lähdöt. Viime vuosi ja erityisesti Hierro Boko osoittivat, ettei kansainvälinen kärki ole karannut suomalaisilta mihinkään. Pinnan alla kuplii toivottavasti lisää samanlaista.

Vermon superviikonloppuun neljäs ja viides toukokuuta on enää alle kuukausi. Tulevissa päiväkirjamerkinnöissä kuullaan ehkä Finlandia-sankareiden lisäksi muiden viikonlopun huippukisojen, kuten vaikkapa Erkon Pokaalin kuvioista.

Kultajousi Finlandia-Ajoon sunnuntaiksi viides toukokuuta 2024 tähän mennessä kutsutut hevoset (mukaan otetaan enintään 10 valjakkoa, kilpailtava matka on 1 620 metriä ja ykköspalkinto 110 000 euroa):

Hail Mary, Ruotsi
Stoletheshow, Ruotsi (valmentautuu Norjassa Frode Hamren tallissa)
Vivid Wise AS, Italia
Global Withdrawl, Suomi
Staro Mack Crowe, Ruotsi
Betting Pacer, Ruotsi

Danao Degli Dei, Italia (valmentautuu Ruotsissa Adrian Kolgjinin valmennustallissa)


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 8: Harvinainen tällä kaudella jo 09-ajan mennyt tamma Betting Pacer täydentää ulkomaisten joukkuetta