Kuukausi Kultajousi Finlandia-Ajoon: kirjoittaako ”nimimerkki” Goop jälleen historiaa?


Osa 8: Harvinainen tällä kaudella jo 09-ajan mennyt tamma Betting Pacer täydentää ulkomaisten joukkuetta

Ulkomaisten hevosten joukkue alkaa olla jokseenkin vahvassa mallissa Kultajousi Finlandia-Ajossa 2024, kun kisaan on aikaa tasan kuukausi. Viime startissaan rajulla esityksellä 09,8-ajan mennyt tamma Betting Pacer on kuudes kutsuttu. Kärryillä nähdään tamman valmentaja Björn Goop.

Kultajousi Finlandia-Ajossa 2024 sunnuntaina viides toukokuuta on kutsuttuja kasassa nyt kuusi hevosta, kun auton taakse otetaan enintään 10 valjakkoa, kahdeksan eturiviin ja kaksi takariviin. Kotijoukkueeseen haetaan lisänimiä seuraavan kerran lauantain Porin Kultaloimessa ja muun muassa parin viikon päässä lymyävässä Seinäjoki Racessa, kuten muissakin lähiviikkojen ravikilpailuissa.

Betting Pacerin taustalta löytyy Finlandian historiassakin legendaarinen nimi Björn Goop, kisan kolmen ohjastajavoiton (Sebastian K, Quarcio du Chene ja Readly Express) mies. Eurooppalaisessa ravihistoriassa tamman valmentajan nimi on vähintään yhtä legendaarinen muun muassa kolmen Prix d’Amériquen ohjastajavoiton myötä; ja onhan Björn Goop voittanut Elitloppetinkin kuskina kolmesti.

Jos otetaan käsittelyyn pelkkä sukunimi Goop, löytyy Finlandian kunniataulusta vielä kaksi merkintää lisää, sillä Björnin isä Olle Goop vei Vermon kansainvälisen suurkisan kahdesti, Speedy Magnuksella 1983 ja supertamma Grades Singingillä 1987. Nämä olivat Olle Goopin valmennettaviakin, mutta Björn Goop hakee valmentajana Finlandiassa avausvoittoaan. Olle Goop oli kilpailun alkuvaiheessa ja muutenkin vakiovieras Vermon kaviouralla, josta poistui usein voittajana.

Finlandia-Ajon historiasta kiinnostuneille on tarjolla neliosainen podcast kilpailun viidestä vuosikymmenestä. Ensimmäinen osa 1980-luku ilmestyi spotifyssä tänään perjantaina viides huhtikuuta 2024. Podcastin ensimmäisen osan voit kuunnella tästä linkistä.

"Betting Pacer on kehittynyt reippain askelin, ja lähdemme tosissamme menestymään isoja vastaan", Björn Goop kertoo.

"Tamma on aivan valtavan nopea, joten maili on varmasti paras matka. Esimerkiksi eturivistä se voi saada keulan melkein ketä tahansa vastaan. Kutsu tuli sopivan ajoissa, ja minulla on suunnitelma. Kiva tulla taas Vermoon, joka on ollut merkittävä paikka urallani. Sinne on aina mukava tulla! Otetaan hyvin todennäköisesti mukaan muitakin hevosia Vermoon 75-karsintoihin yrittäen Elitloppet-viikonlopun finaaleihin."

Betting Pacerin uralla on 45 starttia totosijoin 11-9-4. Voittosumma on 2 270 000 kruunua. Se meni viime kesänä ennätyksekseen voittojuoksussa 09,0. Tamman omistaa Mbg I Sydost AB Kalmarista.

Betting Pacer (Maharajah) juoksi uransa alun Niklas Robertssonin valmentamana. Se siirtyi viisivuotiskauden lopussa Björn Goopille. Alku ei mennyt Goopilla nappiin, sillä tamma on kovaluontoinen ja on joskus ollut kilpailutilanteissa hankala. Neljän startin jälkeen homma loksahti Goopin opastuksessa kuitenkin kohdalleen, ja seuraavasta 10 startista on tullut kuusi voittoa. Juoksuista kaksi tuottivat alle 1.10-tulokset ja kaikkiaan viimeisimmät 10 kisaa sisältävät totosijat 6-2-2.

"Todella herkullinen juttu olla hevosenomistajana mukana tällä tasolla", osaomistaja ja hevoskasvattaja pienessä mittakaavassa, Daniel Sunö, iloitsee.

"Tulemme Vermoon sillä mielellä, että Betting Pacer antaa melkoisen näytön. Se meni ennätyksen viime vuonna mailin radalla Tingsrydissä, ja tamma on meistä kehittynyt lisää siitä hetkestä. Solvallassa se meni kierrellen 09,8 kengät jalassa. Toki vauhdinjako oli suotuisa, mutta tyyli oli tosi hyvä. Björnin ajatus on startata Bollnäsissa 26. päivä valmistava startti. Viime vuonna tamma meni ennätyksensä nimenomaan 10 päivän starttivälillä. Vermossa riisutaan sitten kengät ensimmäistä kertaa tällä kaudella ja silloin jysähtää, toivottavasti!"

Huonona uutisena pitää mainita, ettei Timo Nurmoksen tallin voittokone Lulius Boko ole tulossa Finlandia-Ajoon, eikä liioin todennäköisesti ole menossa Elitloppetiinkaan tällä kaudella.

”Lulius on sairastunut, eikä voi tulla Finlandiaan, mikä oli suunnitelmana”, harmittelee Timo Nurmos.

Kultajousi Finlandia-ajoon sunnuntaiksi viides toukokuuta 2024 tähän mennessä kutsutut hevoset (mukaan otetaan enintään 10 valjakkoa, kilpailtava matka on 1 620 metriä ja ykköspalkinto 110 000 euroa):

Hail Mary, Ruotsi
Stoletheshow, Ruotsi (valmentautuu Norjassa Frode Hamren tallissa)
Vivid Wise AS, Italia
Global Withdrawl, Suomi
Staro Mack Crowe, Ruotsi

Betting Pacer, Ruotsi


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 7: Global Withdrawl ja Staro Mack Crowe kirjasivat nimensä Finlandian listalle