33 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: pääsiäinen pyöräytti kärrynpyöriä vinhasti Vermossa ja muualla

Rikard N Skoglund ajoi Staro Mack Crowea viime kaudella, mutta Finlandiassa kärryille hyppää Jorma Kontio.


Osa 7: Global Withdrawl ja Staro Mack Crowe kirjasivat nimensä Finlandian listalle

Pääsiäisen aikaan tapahtui taas tänä keväänä kansainvälisessä raviurheilussa paljon. Kotimaassa se toi ensimmäisen suomalaisen Finlandia-Ajon osallistujan esiin. Global Withdrawl ei jättänyt kylmäksi Helsinki-Ajossa. Koko lauantain tapahtuma hienoine yleisönsuosioineen oli hyvää mainosta raviurheilulle ja Vermon päätapahtumalle Kultajousi Finlandia-Ajolle.

”Tiedetäänpä ainakin yksi kisa, joka ajetaan kevään aikana”, myhäili kutsun käteensä saanut Global Withdrawlin valmentaja Matias Salo lauantaina voittajakehässä.

”Ruunan kanssa on edetty kevät rauhassa startti startilta, ja se on parantanut askel askeleelta. Nyt oli jo näytön paikka. Koitetaan pitää sama suunta jatkossakin.”

Kovaa oli meno myös Ruotsissa pitkäperjantain A Fair Dayn 09,4-juoksussa ja monessa muussa tyylinäytteessä pääsiäisen päivinä. Huippuraviurheilun pyörä pyörii nyt sellaista vauhtia, ettei sitä pysäytä tänä vuonna enää mikään. Niinpä Vermoon saatiin lyhyen viikon alkajaisiksi toinen erittäin suomalainen valjakko mukaan Ruotsista, kun Petri Puron kasvatti Staro Mack Crowe tulee mukaan. Katja Melkon ja puolisonsa Janne Sorosen luotsaaman 5-vuotiaan oriin viime kausi oli huima Sprintermästaren kakkosineen johtavan rinnalta tuloksella 10,1 ja UET Grand Prixin kolmosineen sekä monine muine huippusuorituksineen.

Suomalaisuutta ei vähennä Jorma Kontio oriin ohjissa. Muille kutsutuille Finlandia-hevosille ei ole vielä nimetty ohjastajaa, mutta 12 000 voiton rajaa lähestyvä ”Jomppe” on lupautunut Staro Mack Crowen ohjiin. Viime vuoden menestys oli ohjastajapuolella Rikard Skoglundin käsialaa, mutta tämän kauden aloituksessa, kolmossijaan hyvin rauhallisella taktiikalla päättyneessä juoksussa, ohjia piteli Kontio. Skoglund on suuntaamassa tänä vuonna Pohjois-Amerikkaan.

”Mukavaa päästä taas Finlandiaan”, Jorma Kontio iloitsee.

”Se on kunniatehtävä, ja pärjäämäänkin tullaan. Staro Mack Crowe oli tosi hyvän tuntuinen kauden avauksessa, ja ori voi mennä vielä lujaa tällä kaudella.”

Julmyrassa Team Melkko & Sorosen talleilla ollaan todella tyytyväisiä Staro Mack Crowen päivän tilanteeseen. Ori starttaa keskiviikkona Solvallassa toisen kerran tällä kaudella.

”Staro Mack Crowe on varmasti tallimme paras lyhyellä matkalla, vaikka High On Pepperkin on raju hevonen”, arvioi Janne Soronen.

”Staro on treenannut mahtavasti talvella, ja odotamme kautta unelmoiden isoista asioista. Avausstartti oli myös tosi hyvää menoa 09-lopetuksineen, kun treeneissä ei ollut ajettu vielä kovinkaan kovia vauhteja. Viime vuonna ori esimerkiksi meni kaksi kisaa samana päivänä upeasti Sprintermästaressa, joten ei suljeta pois Elitloppetiakaan.”

Tämä kausi jatkuu oriilla suunnitelman mukaan seuraavasti: huomenna Solvallassa Nuncion lähdössä ”suomalaisvaljakko” kohtaa kovat nimet Don Fanucci Zetista ja Mellby Jinxista alkaen. Seuraavaksi on ohjelmassa Seinäjoki Race ja sitten tullaan Vermoon, jonka valmentajiin Katja Melkko kuuluukin. Team Melkko & Sorosen päätalli sijaitsee Julmyra Horse Centerissä Uppsalan lähellä, mutta filiaalia pidetään Vermon täysihoitotallissa. Ainoastaan Staro Mack Crowen omistajakaksikko on Ruotsista: Staro-tallin Staffan Nilsson ja Väsby Hästin Hans Sköld.

Vermoon on saatu Finlandiaa varten jo maistuva kattaus. Toki jotain jää muillekin suurkilpailuille toukokuussa. Vapunpäivänähän ajetaan Napolin Lotteriassa isosta rahasta ja päivää ennen Finlandiaa on vuorossa Åbyn Paralympiaravit. Viikko Finlandiasta ajetaan puolestaan Copenhagen Cup.

Ruotsissa viime viikkoina loistaneista hevosista Önas Princen valmentaja Per Nordström kertoi oriinsa tähtäävän lähempänä kotiaan Malmön seudulla Vermon kanssa samana viikonloppuna, päivää ennen Kultajousi Finlandia-Ajoa kisattavaan Paralympia-finaaliin. A Fair Dayn omistaja-valmentaja Elisabeth Almheden puolestaan ei paljastanut ruunan jatkoa, mutta kertoi vain suunnitelmien olevan muualla. Jää nähtäväksi, irtosiko pitkäperjantain show'sta Elitloppet-lippu? Samoin Vermon kosiskeleman Elitloppetiin jo kutsutun Jovialityn valmentaja Sabine Kagebrant kertoi tamman pysyttelevän kotimaassaan.

Yhtä kaikki Vermo on saamassa herkullisen kattauksen Finlandia-pöytäänsä. Viikonlopun muihin lähtöihin ja kylmäveripuolellekin on lisäksi tulossa huiman mielenkiintoisia nimiä, mutta näistä lisää seuraavissa päiväkirjamerkinnöissä!

Kultajousi Finlandia-Ajoon viides toukokuuta taistoon 110 000 euron ykköspalkinnosta on kutsuttu toistaiseksi seuraavat hevoset:

Hail Mary, Ruotsi
Stoletheshow, Ruotsi (valmentautuu Norjassa Frode Hamren tallissa)
Vivid Wise AS, Italia
Global Withdrawl, Suomi

Staro Mack Crowe, Ruotsi


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 6: Kansainvälinen kysyntä Finlandialle ei ehdy, ei totisesti!