40 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: Viime lauantaina Solvallassa – seuraava lauantai Vermossa kertoo lisää


Osa 6: Kansainvälinen kysyntä Finlandialle ei ehdy, ei totisesti!

Vermon kilpailupäällikkö Jarkko Korhonen ja allekirjoittanut vierailimme viime lauantaina Solvallan 75-finaaleissa. Ajatuksena oli viedä jo selvät Finlandia-kutsut asianosaisille Daniel Redénille (Hail Maryn valmentaja) ja Alessandro Gocciadorolle (Vivid Wise AS). Samoin ideana oli muistuttaa muillekin huipputason kilpailijoille Vermon huippuviikonlopusta neljäs-viides toukokuuta, jolloin kansainvälinen tarjonta on ennennäkemätöntä.

Jarkko Korhonen, Daniel Redén ja Hail Maryn kutsu (kuvat: Riku Niittynen).

Alessandro Gocciadoro ja Vivid Wise AS kutsuttiin myös.

Ulkomaan ihmeiden värväys on siis hyvässä vauhdissa ja kotijoukkuekin alkaa muotoutua, kun lauantaina Helsinki-Ajon viivalla nähdään muiden muassa Hierro Boko ja Global Withdrawl. Myös Suomesta käsin ehditään varmasti huippuiskuun Kultajousi Finlandia-Ajoon, johon on tänään 40 päivää. Saa nähdä alkaako esimerkiksi lauantain voittajakehässä kutsuja putoilla?

Kansainvälisillekin toimijoille Finlandia-ravit ovat siis entistä houkuttelevammat, eikä tämä jäänyt epäselväksi lauantaina Tukholmassa. Tarjolla Finlandia-sunnuntaina on peräti neljän Ruotsin 75-divisioonan karsinnat meetingissä, jonka finaalipäivä on Solvallan Elitloppet-lauantai. Divisioonia on aiempaa ”ennätystä” yksi enemmän.

Siinä ei suinkaan ole kaikki, sillä aiemmasta poiketen Voimaliiga on På väg till Harper Hanovers eli stayer-matkan voittaja saa kutsun Harper Hanoverin lähtöön, missä se pääsee samalle paalulle kuin Vermossakin. Ohjelmasta löytyy ponien Mini-Finlandiaa, Pikku-Finlandiaa ja Prix Monté Finlandiaa edellä mainittujen lisäksi. Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna on tarjolla melkoinen kattaus kaiken kaikkiaan, kun lauantaillekin löytyy Ponsse Arvid Åvallin TammaDerbyä, tammojen Espoon Palkinto sekä kotimaiset 75-herkut ja sunnuntaille vielä Erkon Pokaali!

Solvallan finaalit eivät tosiaankaan jättäneet kylmäksi. Margaretan aikaisten hevosten ikäluokkalähdöt kolme- ja nelivuotiaille tammoille erikseen sekä oriille ja ruunille omina lähtöinään löivät hienot alkutahdit. Heti 75:n alkajaisiksi puolestaan Stoelitenin nopein Björn Goopin tallin Betting Pacer löi pohjalle 09,8-lukemat alleviivatakseen lauantain Solvallan olosuhteiden hyvyyttä. Melko viileää oli vielä, mutta kavioura oli liki täydellinen. Goop oli yksi monista, jota Vermon joukkue jututti iltapäivän ja alkuillan aikana. Kaikissa 75-finaaleissa paineltiin rajuja tuloksia.

Muita ihmisiä, joita tavattiin ja jututettiin Solvallassa Finlandiaan liittyen, olivat muun muassa Janne Soronen (Staro Mack Crowe), Jorma Kontio, Magnus Djuse, Mattias Djuse, Örjan Kihlström, Erik Adielsson, Dante Kolgjini (Danao Degli Dei), Daniel Wäjersten (Borups Victory/Mellby Jinx/Great Skills), Elitloppetin nykyinen kenraali Anders Malmrot, joka lienee Finlandia-Ajon tärkeimpiä yhteistyökumppaneita, sekä Elitloppetin entinen ja Copenhagen Cupin nykyinen promoottori Klaus Koch.

Yllä mainitut kohtaamiset olivat siis Daniel Redénin ja Alessandro Gocciadoron lisäksi. Molemmilla on jo hevonen Finlandian listalla, mutta tallinsa ovat niin kovia, ettei toinenkaan osallistuja ole täysin poissuljettu. Redénille ehdotettiin Francesco Zetiä.

”Rauha, rauha”, hekotteli Daniel Redén.

”Olen vielä täysin epävarma, tuleeko Francescolle starttia ennen Elitloppetia (johon ori toisena kutsuttiin)?”

Gocciadoron perinteinen Pohjoismaiden valloitus alkoi muuten ryminällä. Parman seudun mies toi Tukholman seudulle ensimmäisen lastinsa hevosia edeltäneellä viikolla. Heti iltapäivän ykköslähtö Solvallassa oli keltaisen kuskin heiniä, ja kaikkiaan mies voitti kolme. Danao Degli Dein ykkönen oli tosin tasapääjuoksu, ja hevonen oli laina-ajokki. Toki nykyään Adrian Kolgjinin valmennuksessa kilpaileva ori on Gocciadorolle tuttu hevonen: aiempi oma valmennettava.

Timo Nurmos oli hiihtolomalla Solvallan aikaan, mutta tallin ykkösmiestä Clas-Göran Björkrothia haastateltiin myös, eikä esimerkiksi tallin voittokoneen Lulius Bokon formissa ilmennyt tosiaankaan negatiivista. ”Team Vermo” ehti vielä juuri ja juuri saman päivän aikana kotiinkin: väsyneinä mutta onnellisina.


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 5: Finlandian vetovoima hämmästyttää