54 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: Ensimmäinen kutsuttu Hail Mary ja taustavoimansa janoavat valloittaa Finlandian!


Osa 3: Kevät alkoi sellaisella vauhdilla Criterium Vitessestä, että mitä Kultajousi Finlandia-Ajo jo koko kausi mahtavatkaan tuoda nähtäväksi?

Vermon kansainvälisen raviurheilun helmi Finlandia-Ajo pitää pintansa kovien eurooppalaisten kisojen puristuksessa. Ensimmäinen kutsu meni Ruotsiin Daniel Redénin mahtitallin ori Hail Marylle 08,6, Elitloppetin kakkoselle 2022, Derbyn, Hugo Åbergs Memorialin, Sundsvall Open Trotin ja monen muun suurkisan sankarille.

Hail Mary on tienannut 15 501 044 kruunua uransa 46 startissa totosijoin 26-8-0. Se on kiistatta yksi eurooppalaisen huippuraviurheilun kovimmista nimistä, ja olisi takuulla kelvannut muillekin suurkilpailujärjestäjille toukokuun alun kisoihin.

”Hail Mary on palautunut erinomaisesti Pariisin seikkailuista”, kertoo Mehdi Yazdanpanah, huippuoriin osaomistaja ja manageri.

”Valmentaja Daniel Redén ei voisi olla tyytyväisempi. Seuraavaksi aletaan tähdätä Elitloppetia kohti, ja Finlandia-Ajo sijaitsee ihanteellisesti kolme viikkoa ennen Solvallaa. Vermoon tullaan joka tapauksessa voittamaan, ei vain hiitille. Tosi kiva tulla taas Suomeen. Otetaan revanssi viime kesän Mikkelin juoksusta.”

Hail Maryhan meni Mikkelissä viime kesänä 08,6, mutta jäi kakkoseksi Hierro Bokolle. Ruotsalaisoriin juoksua ei voi kuitenkaan moittia, sillä se joutui painelemaan 07,5 ensimmäisen 1 000 metriä johtaneen maanhevosensa Mellby Jinxin rinnalla. Juoksunkulkuun ja tempoon nähden suoritus oli kova.

Ranskan talvimeetingin osallistumiset eivät menneet Hail Marylta nappiin, mutta ne tekevät Finlandia-osallistumisen silti entistä kiinnostavammaksi. Parhaana suorituksena Prix d'Ameriquesta ja sen esikisoista tuli pussiin jääminen Prix de Belgiquessa. Pääkisassa Ameriquessa ori taipui keulasta 2 700 metrillä raastavan matkavauhdin jälkeen. Vincennesin suuri radalla on viime vuosina ollut tapana kovettaa pohjoismaisten huippujen kilpailukykyä entisestään niiden palattua kotiympyröihin. Nyt odotetaan mielenkiinnolla, mitä Hail Mary Ranskan jälkeen tekee. Mitä tapahtuu Finlandiassa ja Elitloppetissa, johon kevätkausi siis myös tähtää?

Hail Marya ohjasti uran alkuvaiheessa silloin valmentanut Robert Bergh ja Daniel Redénin valmentamina reiluina kahtena vuonna useimmiten Örjan Kihlström. Prix d'Ameriquessa oriin rattailla nähtiin Vincennesin talvimeetingin 2023-24 voitokkain kuski Eric Raffín.

”Nyt on vielä auki, kuka Hail Marya ohjastaa Vermossa. Ori on joka tapauksessa iloinen ja treenaa hyvin kevättä ja kesää varten. Daniel tuo varmasti Vermoon muihinkin lähtöihin iskukykyisen joukkueen.”

Finlandian ajankohta tänä vuonna viides toukokuuta kolme viikkoa ennen maanosan kovinta sprintterikisaa Elitloppetia toukokuun viimeisenä sunnuntaina on monella tapaa ihanteellinen, mutta kilpailematon hetki se ei ole. Edellisenä päivänä lauantaina 4.5. Ruotsin Åbyn radalla ajetaan perinteinen Paralympia-ravin finaali. Napolin Lotteria-ajon päivä puolestaan on vappupäivä toukokuun ensimmäinen.

Kevään raviurheilun eurooppalainen suurkilpailukausi lähti viikonloppuna liikkeelle sellaisella vauhdilla, että oksat pois! Millaisen shown yllättäjävaljakko Vernissage Grif ja Alessandro Giocciadoro järjestivätkään. Cagnes Sur Merin Ranskan Rivieralla Välimeren rannalla sijaitsevan radan uusi ennätys ja koko maanosan nopein aika kaikilla ratatyypeillä kirjoitetaan pyhän jälkeen lukemin 08,1.

Nizzan lähellä sijaitsevan Hippodrome Cagnes Sur Merin rata on 1 288 metrin mittainen, kun Vermossa ja useimmilla pohjoismaisilla radoilla ravataan ympäri 1 000 metrin mittaista kaviouraa. Vermon rataremontti vuodelta 2020 alkaa olla asettunut maisemaan, ja täällä Suomessakin ollaan valmiita ennätysvauhtiin. Toki sää toukokuun alussa Etelä-Suomessa voi tarjota monenlaisia kulisseja kisassa, mutta toivotaan hyvää keliä, tietenkin!

Nizzassa kaikkien ratatyyppien Euroopan kovimman ajan kautta aikain mennyt Vernissage Grif tuskin tulee ihan heti Pohjoismaihin. Italian raviurheilua dominoivalla Vernissagen valmentajalla Alessandro Gocciadorolla ei ainakaan juuri nyt ole sellaisia suunnitelmia.

"Vernissage Grifin omistaja Gennaro Riccio on Napolista, ja Lotteria-ajo kotikentällä vappuna on hänelle must", kertoo Sinead Gocciadoro, valmentajan vaimo.

"Se menee Finlandian kanssa aika päällekkäin ja lisäksi Elitloppetkin on epätodennäköinen. Napolissa kilpaillaan kahden hiitin kisassa ja kaksi kahden hiitin kisaa saman kuukauden aikana tuntuu rajulta ajatukselta. Varsinkin, kun Elitloppet 24 tunnin dopingvalvontatalleineen ei toiminut oriille yhtään viime vuonna."

"Oriille järjestettiin yksinäinen karsina, kuten toivottiin: kaukana muista hevosista, joille se raivoaisi. Kuitenkin se hyökkäsi puoli yötä videokameraa vastaan, pomppi katonrajaan ja takaisin tuntikaupalla. Sitten se väsyi, mutta ymmärrettävästi se oli väsynyt myös sunnuntain kisassa. Vernissage on sellainen kaveri, että se viihtyy parhaiten kotona omassa tarhassaan."


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 2: Kevään suurkilpailukaruselli alkaa Rivieralta ja Finlandia-Ajo kääntää kansainvälisiä katseita jo Vermoonkin: "Olemme ylpeitä kiinnostuksestanne"