58 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon - kenelle ensimmäinen kutsu?


Osa 2: Kevään suurkilpailukaruselli alkaa Rivieralta ja Finlandia-Ajo kääntää kansainvälisiä katseita jo Vermoonkin: "Olemme ylpeitä kiinnostuksestanne"

Nyt se alkaa eli kevät on virallisesti täällä! Ensi sunnuntain Nizzan ravien Criterium de Vitesse on ollut kevään merkki vuodesta 1958. Suomalaisten kunnian hetket koettiin 1990 Express Riden ja Heikki Korven sekä Friendly Facen ja Pekka Korven viedessä kaksoisvoiton. 1995 Houston Laukko ja Jorma Kontio toivat potin Laukon NMKY:n nimiin.

Tänä vuonna Cagnes Sur Merin raviradalla ei nähdä suomalaisnimiä, mutta tosi kiinnostavia hevosia sittenkin ainakin kevään ja kesän suurkilpailujen, tietenkin Kultajousi Finlandia-Ajonkin, kannalta. Criterium de Vitesse, eli suomeksi vapaasti nopeustesti, mailin pikapyrähdys, antaa lähtölaukauksen myös Finlandian listan laatimiselle.

Pitää tunnustaa, että yhtä kutsuttavaa tavoiteltiin varaslähdöllä tosimielellä jo ennen tätä. Prix d'Ameriquen kolmosen, Ruotsin Derbyn voittajan ja toissa vuoden USA:n The Hambletonianin kakkosen tamma Jovialityn valmentajan Sabine Kagebrantin kanssa oltiin monta kertaa yhteydessä, ja kutsu oli lähellä mutta ei vielä taskussa.

"Olen ylpeä, että olette noin kiinnostuneita tammasta", Sabine Kagebrant lausui.

"Haluan antaa kunnon levon Jovialitylle Prix d'Amérique -seikkailun jälkeen, enkä voi näin luvata vielä, että olisimme tulossa. Keväälle on suunniteltu startteja, mutta meidän on palattava asiaan myöhemmin, kun saamme tuntumaa siihen, kuinka Joviality on palautunut."

Ensi viikolla, Criterium de Vitessen, ja Mantorpin kultadivisioonankin (High On Pepper!) tulokset käsissä voin luvata, että Finlandia-Ajon kutsuttavien listassa tapahtuu jotain! Kevät on hirmu jännittävää aikaa raviurheilun saralla, ei vähiten meidän oman rakkaan Finlandian ansiosta. Jännitys ei tosiaankaan ole laskussa.


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 1: Peli käynnissä – voitokkain nimi Vivid Wise AS, 08,6 ja yli 3,6 miljoonaa euroa, mahdollisesti tulossa Vermoon