9 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: mikä on viimeinen kortti - yhdeksäs oli Kurri Jari Boko


Osa 12: Klassikon huima vetovoima Vermon Areenaa kohti

Eletään Finlandia-Ajon fanin kannalta jänniä aikoja. Vapun jälkeisen sunnuntain huippukisan lista on täydentymässä. Se valmistunee viikonlopun aikana tai viimeistään maanantaiaamuun mennessä, jolloin päättyy kotimaisten hevosten ilmoittautuminen Finlandia-viikonlopulle.

Jos katsoo vuodesta 1980 asti ajetun Finlandia-Ajon kunniataulua, tai käy läpi historiaa laajemmin, ymmärtää että Vermon kisalla on iso paikka eurooppalaisessa ravikulttuurissa ja hevosihmisten sydämissä. Esimerkiksi Björn Goopin äänen värinä hänen muistellessaan lapsuuttaan ja muita seikkailujaan Vermossa, saivat Finlandia-faninkin sydämen lämpiämään. Voit kuunnella Finlandia-historiaa läpikäyvän podcastin viimeisestä jaksosta, miten Goop muistelee omia Finlandioitaan.

Finlandiassa ovat vierailleet maailman parhaat, hevoset ja ihmiset, ME:n tekijät ja legendat, vuodesta toiseen. Siitä huolimatta vetovoima kohti Finlandia-Ajoa 2024, joka on saatu kokea kisaa valmisteltaessa, on yllättänyt voimallaan.

Esimerkkinä imusta eilen torstaina Ruotsin iltapäivälehti Aftonbladet uutisoi, että maan komeettaravuri Lozano di Quattro on kutsuttu Kultajousi Finlandia-Ajoon, vaikka asiasta oli pelkästään käyty keskustelua valmentaja Per K Erikssonin kanssa. Ruuna meni keskiviikkona 10,3 ilottelevalla tyylillä. Per Eriksson olisi upeine hevosineen oiva lisä Vermoon huipputapahtumaan, sillä hän on muun muassa kolminkertainen The Hambletonianin voittaja ja Finlandiankin kunniataulussa jenkkitamma Davidia Hanoverin valmentajana vuodelta 1986. Totuus on kuitenkin, ettei mitään kutsua ole jaettu: on ollut vain keskusteluja.

Yksi jos toinen kotimainen ja ulkomainen iso nimi on ilmaissut kiinnostusta Kultajousi Finlandia-Ajoon tai muihin viikonlopun suurkisoihin. Paikkoja on rajoitetusti. Toki jos jotain olisi toivonut, niin selkeämpää voimasuhteiden rakennetta kotimaisella huipulla. Kummallisilla keleillä yllättänyt kevät on tehnyt suomalaisravureiden valmistelun kotimaan kansainväliseen huippukohtaan haastavaksi.

Kaikeksi onneksi Kurri Jari Boko antoi Seinäjoella Etain Royal Stayerissa vakuuttavan näytön voimastaan kestämällä kaikki kiertelyt ja hyökkäykset. Ori on Ruotsissa syntynyt hollantilaisen kasvattajan John Bootsmanin käsialanäyte, mutta ennen kaikkea takana on hämäläis-savolaista yhteistyötä.

Veijo Heiskanen, Finlandian legendoja itsekin, valmensi oriin nuoresta lupauksesta aikuiseksi huipuksi.

Tamperelainen jääkiekkointoilijapariskunta, kuten oriin nimestäkin näkee, Laaksot Satu ja Pasi Valley Media Oy:n takaa, ovat olleet Veijon uskollisia yhteistyökumppaneita pitkään. Heiskanen ja Laaksot omistavat Kurri Jari Bokon yhdessä. Viimeinen silaus Finlandia-osallistujaksi on tullut viime kaudesta alkaen Maaningan nuoren hevosmahdin Iikka Nurmosen ja kumppaninsa Jenni Tuokon tekemänä.

Mutta mikä onkaan kymppikortti Kultajousi Finlandiaan 2024 ja mitkä muut huippuvaljakot ovat rakentamassa koko Kultajousi Finlandian viikonloppua Vermo Areenalla? Kaikki selviää aivan pian.

Vermon Kultajousi Finlandia-Ajoon 5.5.2024 kutsutut hevoset:

Hail Mary, Ruotsi
Stoletheshow, Ruotsi (valmentautuu Norjassa Frode Hamren tallissa)
Vivid Wise AS, Italia
Global Withdrawl, Suomi
Staro Mack Crowe, Ruotsi
Betting Pacer, Ruotsi
Danao Degli Dei, Italia (valmentautuu Ruotsissa Adrian Kolgjinin valmennustallissa)
Dozen of Oysters, Suomi

Kurri Jari Boko, Suomi


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 11: 12 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: Seinäjoelta plussaa ja miinusta, tilanne tiivistyy