Neljä päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: Kevät on täällä, Wappua ja huippuhevosten karkkia!

Viime vuonna Stoletheshow'ta juhlittiin Kultajousi Finlandia-Ajon voittajana (kuva: Pekka Salonen).


Osa 14: Millainen lista viikonlopulle saatiin: potentiaalisesti Euroopan paras nelivuotias ja Valtsu, Persson, Djusen veljekset ja vaikka mitä

Tässähän menee ravifani ihan sekaisin! Eikä se johdu vappusimasta vaan raviurheiluherkusta, joita onnekkaiden käänteiden myötä meille Finlandia-viikonloppuna tarjotaan. Epäonnea oli tietenkin suuren legendan Vivid Wise AS:n selkäkipu, mutta millaisen hevosen pääkisa meille tarjosi korvikkeeksi lopulta; ja millaisen taustatarinan!

Catullo Jetin asemasta maailman mielenkiintoisimpana ravihevosena voidaan keskustella, mutta sen omistaja Nikola Jokic on jokseenkin takuulla maailman kiinnostavin henkilö joka omistaa ravihevosen. Serbi arvioidaan Pohjois-Amerikan koripallosarjan NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi, ja juuri nyt ratkaistaan taas play offseissa NBA:n kultaa ja kunniaa. Denver Nuggets jyrää, ja Jokic itse ei voi Vermoon tulla, vaikka tiedossa on, että haluaisi kovasti, mutta hevosensa taistelee Finlandian kunniasta.

Mutta ei siinä kaikki! Italian ja Euroopankin johtavan ravivalmentajan Alessandro Gocciadoron mukana Vermoon saapuu myös Expo Wise AS, kolmevuotiskaudellaan Euroopan ikäluokkansa suvereeni hevonen. Syy on Italian säännöt. Menemättä yksityiskohtiin oriin kilpailumahdollisuudet kotimaassaan ovat rajoitettuja, ja silloinkin hevoselle uhkaa tulla huono lähtörata. Näin olisi käynyt esimerkiksi vapun Napolin Lotteria-ajon nelivuotislähdössä, missä Expo Wise AS olisi saanut ison numeron takarivissä. Sen sijaan hevosen taustavoimat valitsivat Vermon! Tässä voi olla tulevien vuosien ravimaailman hallitsijaori, ellei se sittenkin ole Catullo Jet.

Moninkertainen Vermon valloittaja, ME-kylmäverisestä Järvsöfaksista tunnettu Jan-Olov Persson, tuo pyhän kylmäverilähtöihin peräti viiden hevosen joukkueen. Erkon Pokaalin mielenkiintoisin vieras on ehkä Oppgårdsdrängen, vaikka sitä ei taulusta näe. Viimeksi oli huono lähtöpaikka ja sitä ennen ori laukkasi viimeisellä askeleella maaliin ollessaan jo voittanut Månlykke A.M.:n Månlykke puolestaan jo sai kutsun Elitkampeniin Evartin ja Norjan Tangen Borkin kanssa, joten mistään tusinapäänahasta ei olisi ollut kyse.

Oppgårdsdrängenia ja muitakin Perssonin kylmäverisiä ohjastaa Ruotsin nuori ohjastajalupaus Mats Djuse. Kaksi viimeisintä ajajaliigaa on vienyt hänen pikkuveljensä Magnus, mutta 2024 liigaa vie Mats melko selvälläkin erolla (108-89). Ravi-Ruotsi kohisee näistä veljeksistä, ja pyhänä he ovat täällä. Magnushan ohjastaa viime vuoden voittajaa Stoletheshowta Finlandia-Ajossa, kuten teki viime vuonnakin.

Kuten tästä viikonlopun lähtölistojen kurkistuksesta näkyy. Vermossa on tarjolla jälleen kerran raviurheilun maailman kerman katselmus. Ei siis kannata ahmia liikaa munkkia, vaan kannattaa jättää tilaa viikonlopun Kultajousi Finlandian herkuille. Kivaa vappua!

Ravien käsiohjelma julkaistaan viimeistään perjantaina.

Kultajousi Finlandia-Ajon 5.5.2024 lähtölista:

1 Dozen Of Oysters/ohjastaa Ari Moilanen, valmentaa Antti Ojanperä, kotimaa Suomi
2 Catullo Jet/Alessandro Gocciadoro, Serbia-Italia
3 Stoletheshow/Magnus Djuse, Frode Hamre, Ruotsi
4 Global Withdrawl/Santtu Raitala, Matias Salo, Suomi
5 Hail Mary/Örjan Kihlström, Daniel Redén, Ruotsi
6 Kurri Jari Boko/Iikka Nurmonen, Suomi
7 Betting Pacer, Björn Goop, Ruotsi
8 Staro Mack Crowe/Jorma Kontio, Katja Melkko, Ruotsi
9 Danao Degli Dei/Adrian Kolgjini, Italia

10 Mellby Jinx/Daniel Wäjersten, Ruotsi


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 13: NBA:n supermiehen Nikola Jokicin hevonen pomppasi kuin tähtiin kirjoitettuna mukaan Finlandia-junaan