Kuusi päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: megatähdestä toiseen sekä rata-arvontojen voittajat ja häviäjät


Osa 13: NBA:n supermiehen Nikola Jokicin hevonen pomppasi kuin tähtiin kirjoitettuna mukaan Finlandia-junaan

Finlandia-Ajo on kutsukilpailu, jonka osallistujat lyötiin tänä vuonna lukkoon sunnuntaina viikkoa ennen h-hetkeä. Pyhäaamu alkoi painajaismaisella uutisella: eniten maailman huipputason eli Group I:n voittoja, 21 kappaletta, ottanut italialaisori Vivid Wise AS ”lähetti” videon, jossa lääkäri käsitteli kilpailijan selkää, ja kovin kivuliasta oli. Peli meni viimeisellä ja ehkä pahimmalla mahdollisella hetkellä uusiksi.

Aamun yhteydenotot muistuttivat agenttitarinaa, mutta apu oli onneksi lopulta lähellä. Jo talven Prix d’Amériquen yhteydessä Euroopan ykkösvalmentajiin kuuluva Alessandro Gocciadoro kertoi, että NBA:n supertähden kahdesti sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun serbialaisen Nikola Jokicin hevonen Catullo Jet taitaa olla tallin paras. Viisivuotias ori ei tämän hetken asuinmaansa Ruotsin hopeadivisioonalaisena ole ollut ajankohtainen suurkilpailutasolle aiemmin, joten Vermossa tapahtuu ensi-ilta kansainvälisellä tasolla.

Nikola Jokic, 29, voi olla liki tämänkin kauden parhaiden titteleitä NBA:ssa, mutta juuri siksi hän ei ole saapuvilla Vermoon. Joukkueensa Denver Nuggets pelaa play offseja täyttä häkää. Catullo Jet murskasi vastustajansa reilu kaksi viikkoa sitten Jägersrossa tuloksellaan 11,2 täydellä matkalla. Vaikutelma oli sellainen, että tälle hevoselle melkein mikä tahansa on mahdollista urheilijana, kuten omistajalleen. Sunnuntaiaamun poisjääntisaagassa ei yksinkertaisesti olisi voinut käydä paremmin.

”Catullo Jetin kapasiteetti riittää takuulla”, valmentajan vaimo Sinead Sernicoli kommentoi tuoretta käännettä.

”Teillä ja meillä on onnea, kun oli heittää tällainen kortti peliin. Tämä ei ollut Catullon suunnitelmissa, mutta ajattelimme debyytin avoimella tasolla tapahtuvan tällä kaudella. Kun tällaisen tilaisuuden saa, se kannattaa käyttää.”

Nyt on tiedossa jo koko Finlandian 2024 lähtölista numeroineen ja ohjastajineen. Myös Suomen ykkösedustajan, viime vuoden keulahevosen ja kolmanneksi sijoittuneen Global Withdrawlin, tarinassa meni hyvin. Seinäjoella ruuna ei ollut lainkaan parhaimmillaan, mutta valmentaja Matias Salo on kääntänyt kaikki kivet selvittäessään missä vika. Veriarvoissa ei ollut enää moittimista ja vauhtiruuna treenaa hyvin. Eli kaikki on Kausalassakin valmista Kultajousi Finlandia-Ajoa varten.

Kotijoukkue Global Withdrawl, Dozen of Oysters ja Kurri Jari Boko voivat olla tyytyväisiä lähtöpaikkoihinsa. Samalla voidaan todeta, että viikonlopun ikäluokkalähdöt, kylmäverikisat ja Ruotsin STL-divisioonat, kaikki lähdöt yksinkertaisesti, ovat tänäkin vuonna huippuluokkaa. Näistä ja paljon muusta tulee lisää kerrottavaa seuraavissa päiväkirjamerkinnöissä lähipäivinä.

Kultajousi Finlandia-Ajon 5.5.2024 lähtölista:

1 Dozen Of Oysters/ohjastaa Ari Moilanen, valmentaa Antti Ojanperä, kotimaa Suomi
2 Catullo Jet/Alessandro Gocciadoro, Serbia
3 Stoletheshow/Magnus Djuse, Frode Hamre, Ruotsi
4 Global Withdrawl/Santtu Raitala, Matias Salo, Suomi
5 Hail Mary/Örjan Kihlström, Daniel Redén, Ruotsi
6 Kurri Jari Boko/Iikka Nurmonen, Suomi
7 Betting Pacer, Björn Goop, Ruotsi
8 Staro Mack Crowe/Jorma Kontio, Katja Melkko, Ruotsi
9 Danao Degli Dei/Adrian Kolgjini, Italia

10 Mellby Jinx/Daniel Wäjersten, Ruotsi


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 12: 9 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: mikä on viimeinen kortti - yhdeksäs oli Kurri Jari Boko