47 päivää Kultajousi Finlandia-Ajoon: "Tulemme mielellämme puolustamaan titteliä"

Stoletheshow valloitti Finlandian viime vuonna (kuva: Pekka Salonen).


Osa 4: Hallitseva mestari Stoletheshow saapuu puolustamaan titteliä

Kotimainen suurkilpailukausi ei ole vielä alkanutkaan, mutta muualla Euroopassa ja Pohjoismaissa on jo täysi tohina päällä. Esimerkiksi viime vuoden Finlandia-Ajon mestarillinen voittaja, Stoletheshow, on jo ehtinyt ottaa kauden aikana neljä tolppaa neljästä. Lauantaina ori nappasi Gunnar Eggenin muistoajon 200 000 Norjan kruunun ykköspalkinnon varmoin ottein keulasta.

Stoletheshow'n näytöt Finlandia-Ajosta viime vuosilta, kakkonen kanuunakirillä 2022 ja hallittu voitto johtavan ulkopuolelta viime keväänä, sekä alkaneen kauden tappioton tili ovat sitä luokkaa, että ori on todella tervetullut Vermoon. Niinpä olikin suuri ilo, kun oriin norjalainen valmentaja Frode Hamre ja ruotsalainen omistaja Süleyman Yüksel vastasivat ”tahdon” Vermon kosintaan.

”Tulemme mielellämme”, Frode Hamre vastasi kysymykseen Finlandia-voiton puolustamisesta.

”Elitloppet kahden hiitin kisana on sen verran kova suoritus, että emme ole ihan varmoja siitä suunnitelmasta vielä, vaikka paikka sinne Finlandiasta tai muuten avautuisi. Kuitenkin Vermo on oikein sopiva meille, kuten tuloksistakin näkyy, joten sinne kyllä tullaan taas. Sinne tulee tavallisen tapaan varmasti muitakin hevosia, jos sarjat ja matsaus osuvat yksiin", Hamren tallilta viestitetään. "Magnus Djusen kanssa on puhuttu, että hän voisi ohjastaa Stoletheshowta.”

Kuskikysymykset ovat mielenkiintoisia, mutta tässä vaiheessa takuulla epävarmoja, kun Vermon kansainväliseen suurkisaankin on vielä 47 päivää jäljellä.

”Vermosta on mahtavia muistoja sekä Stoletheshow'n että Ecurie D.:n kanssa”, hehkuttaa Stoletheshow'n omistaja Süleyman Yüksel.

Ecurie D.:hän voitti 2019 Vermossa kolmevuotiaiden EM:n lähtölaukan jälkeenkin. Björn Goop ohjasti Frode Hamren valmentamaa oritta Vermossa, ja sen omistivat silloin yhdessä Süleyman Yükselin Global Glide AB ja suomalaisjuurinen Marko Kreivi Göteborgista. Ecurie D. on sittemmin voittanut isoja lähtöjä USA:ssa Åke Svanstedtin valmennuksessa. Omistus niin sanotusti syndikoitiin oriin siirtyessä siitokseen.

”Vermoon tullaan siis todella hyvällä fiiliksellä. Eikä vähiten siksi, että hevonen on taas todella hyvä. Se vaikuttaa jopa viime kautta paremmalta. Oriin terveys on nyt niin hyvä kuin se on ikinä ollut. Minulla on haaveissa, että myös toinen omistamani hevonen, Tomas Malmqvistin tallin Bordeaux S., joka on pärjännyt Ranskassa talvella hyvin, voisi juosta Vermossa Finlandia-päivänä På väg till Harper Hanovers -stayerlähdössä. Harpers Solvallassa voisi sopia myös.”

Vermon ja Finlandia-ajon kansainvälisessä vetovoimassa ei tunnu olevan valittamista!


Riku Niittynen

Finlandia-Ajon fani vuodesta 1981 ("Raskaansarjan mestaruus" Ideal du Gazeau/Eugen Lefevre vs. Keystone Patriot/Veijo Heiskanen)

Finlandia-päiväkirjan edellinen osa:

Osa 3: Kevät alkoi sellaisella vauhdilla Criterium Vitessestä, että mitä Kultajousi Finlandia-Ajo jo koko kausi mahtavatkaan tuoda nähtäväksi?